Pátek, 29. března 2024

Do Nové zelené úsporám mají přitéct další peníze

Vyčerpaná je zatím polovina peněz. Nejvíce táhnou solární systémy. Žádat o dotace by mělo být možné i po listopadu.

Do Nové zelené úsporám mají přitéct další peníze

Ve druhé etapě programu Zelená úsporám je měsíc po jeho spuštění vyčerpáno více než 480 milionů z původně vyčleněné jedné miliardy korun. Správci projektu ale již nyní mluví o jeho prodloužení a další finanční injekci.

"Prostředky na další výzvu jsou připraveny," potvrzuje náměstek Státního fondu životního prostředí Jaroslav Hrubeš. Jistý je zatím přísun stovek milionů z prodeje emisních povolenek. A že by do projektu mohly přitéct až tři miliardy navíc, avizovali již dříve premiér Jiří Rusnok i ministr životního prostředí Tomáš Podivínský, podle kterého by to mohlo mít i příznivý dopad na stavebnictví. "O navýšení prostředků se jedná. Ale není to tak velká částka, že by byl problém ji najít," řekl mluvčí vlády Jan Hrubeš s tím, že je to jednou z priorit kabinetu. Použity mohou být například zisky státního podniku Lesy ČR.

Od solárů po kotle

Pokračování projektu Zelená úsporám je tentokrát určeno jen majitelům rodinných domů (v první vlně mohli žádat i majitelé bytových domů). Lidé v něm mohou získat příspěvek na zateplení budovy, výstavbu domů s nízkou energetickou náročností, na výměnu starého kotle za kotel na biomasu, pořízení šetrných tepelných čerpadel nebo solárních systémů na ohřev vody nebo vytápění. Program přispěje i na zpracování odborného posudku. Celkem se již přihlásilo přes pět tisíc zájemců. Více než tisícovka jich je zaměřena na solární kolektory.

Třeba Jaroslav Menšík ze Staré Olešky na Děčínsku získal od státu již v první fázi programu v roce 2010 na zateplení rodinného domu a výměnu oken 145 tisíc korun. Letos se Menšíkovi rozhodli vyměnit kotel. "Nová etapa pro nás byla jednoznačný podnět," říká Menšík. Od státu by mohli dostat dalších 105 tisíc korun z celkové investice 230 tisíc. "Přihlásili jsme se hned první den, báli jsme se, že budou peníze brzy vyčerpány," dodal.

Tempo podávání žádostí už ale podle Jaroslava Hrubeše kleslo: "Po počátečním raketovém startu se nyní situace ustálila."

Zakázek je méně. Zatím

Pozornost si program získal i na straně dodavatelů - především firem zabývajících se stavbou nízkoenergetických domů, projektových kanceláří, výrobců a prodejců kotlů či solárních systémů. Ti, co se u ministerstva životního prostředí certifikují, doufají, že získají zakázky navíc.

Například hořovická firma zabývající se izolačními systémy HMS má zkušenosti již z obou etap programu. "První etapa nám přinesla určitě více klientů, přibližně třicet procent objemu zakázek. Druhá zatím ne, ale ještě není úplně rozjetá," popisuje jednatel společnosti Pavel Kohout.

I tišnovská firma A-MONT Studio se účastnila již programu Zelená úsporám I. "Tehdy jsme zateplovali bytový dům. Byl to sice jen jeden projekt, ale zase za dost peněz," říká ředitel firmy Pavel Baran. "Teď se na nás sice obracejí lidé, ale málokdo je připraven stavět nízkoenergetický rodinný dům," stěžuje si Baran.

Podle projektanta Jana Dřízhala ztěžují průběh programu vyšší nároky na přidělení dotace. "Dřív stačilo jen vyměnit okna nebo zateplit část domu. Teď musí jít o zateplení kompletní," vysvětluje.

Jaroslav Hrubeš ale čeká, že by se zájem o dotace mohl vyšplhat na úroveň první etapy. Tehdy fond odklepl více než 70 tisíc žádostí. "Zatím program běží jen měsíc a má skončit v listopadu. Již nyní ale připravujeme další výzvy či prodloužení o několik měsíců. Lidé mohou v klidu připravovat své projekty," prozrazuje Hrubeš. Spolu se Novou zelenou úsporám rozjíždí ministerstvo životního prostředí postupně ve vybraných krajích tak zvané "kotlíkové dotace", kde si mohou lidé zažádat o příspěvek na výměnu kotlů.

S přispěním Martiny Součkové

Zelená úsporám II

1 MILIARDA KORUN

byla původně určená na celý program. Během jediného měsíce se na úřadech sešly žádosti o dotaci za více než 480 milionů.

3 MILIARDY KORUN

by mohly ještě do projektu přitéct. Zájem o něj je totiž veliký a zároveň částečně rozhýbává skomírající stavební průmysl. O navýšení prostředků nyní žádá vláda.

1309 FIREM

získalo certifikát ministerstva stát se oprávněnými dodavateli.

Program v praxi

Jak žádat o dotaci?

Žádosti v programu Nová zelená úsporám 2013 se podávají výhradně elektronicky. Uživatel se musí zaregistrovat na stránkách Státního fondu životního prostředí (SFŽP) a vyplnit registrační formulář.

Před samotným podáním žádosti je nutné si nechat vypracovat odborný posudek (projektová dokumentace a energetický posudek). Ten musí schválit stavební úřad. Součástí přihlášky je i list vlastnictví z katastru nemovitostí.

Celou žádost je nutné následně vytisknout, podepsat a přiložit k ní všechny přílohy (v originále nebo ověřené kopii) a osobně nebo doporučenou poštou doručit Státnímu fondu pro životní prostředí, a to nejpozději do osmi kalendářních dnů ode dne podání elektronické žádosti.

Přihlášky SFŽP přestane přijímat ve chvíli, kdy se vyčerpá stanovený limit, nejpozději však 29. listopadu 2013.

Jak se stát dodavatelem?

Dodavatel se musí zaregistrovat na stránkách SFŽP a vyplnit elektronickou žádost o zápis se základními údaji. Je nutné připojit i výpis z obchodního nebo živnostenského rejstříku, výpis z rejstříku trestů, plnou moc a případně další certifikáty a osvědčení.

Dodavatel musí mít i doklad o zaškolení na činnost, pro kterou se zapisuje a na kterou byl vyškolen výrobcem. Poté musí vytištěnou a podepsanou žádost včetně příloh poslat do třiceti dnů poštou nebo osobně doručit fondu. Možnost přihlásit se není nijak časově omezená.

AUTOR: Barbora Strnadová
AUTOR: Martina Marečková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů