Pátek, 26. dubna 2024

NEJRYCHLEJI PRAHOU 2013: ZÁVOD Z MODŘAN DO CENTRA. KDO BUDE RYCHLEJŠÍ? AUTO, TRAMVAJ NEBO KOLO?

NEJRYCHLEJI PRAHOU 2013: ZÁVOD Z MODŘAN DO CENTRA. KDO BUDE RYCHLEJŠÍ? AUTO, TRAMVAJ NEBO KOLO?

Developerská společnost YIT Stavo pořádá v rámci Evropského týdne mobility ve středu 18. září 2013 závod, který by měl na tuto otázku odpovědět. Ten proběhne ve spolupráci s občanským sdružením Auto*Mat, jež dlouhodobě prosazuje lepší prostředí pro kvalitní život ve městě, a pod záštitou uvolněné radní Městské části Praha 12 Daniely Rázkové. Sraz účastníků je ráno v 7.30 hod. u projektu KOTI Hyacint před modřanskou poliklinikou. Start bude přesně v 8 hodin, cíl v centru u Národního divadla. Mezi aktivními účastníky z řad cyklistů nebude chybět radní Prahy 12 Daniela Rázková, zástupci sdružení Auto*Mat i společnosti YIT. Zvána je i široká veřejnost. Zúčastnit se může každý, kdo se předem zaregistruje na stránkách www.kotihyacint.cz. Registrace na místě startu bude možná pouze pro omezený počet účastníků.

Na otázku proč tento závod pořádá developerská společnost odpovídá Vladimír Dvořák, jednatel a výkonný ředitel YIT Stavo: "Jako zodpovědný developer stavíme nízkoenergetické a pasivní projekty, které šetří náklady i životní prostředí. Nejde nám však jen o vlastní výstavbu. Spolupracujeme s městskými úřady, přispíváme ke zlepšení okolí v sousedství našich projektů a dbáme na ekologii. Proto jsme se rozhodli uspořádat tento závod, který podporuje šetrnou dopravu v hlavním městě. Jsme rádi, že jsme v zástupcích radnice i sdružení Auto*Mat našli tak nadšené partnery, kterým na čistém ovzduší a kvalitním životním prostředí záleží stejně jako nám. Věříme ve vítězství cyklistů nebo tramvaje, které, jak doufáme, bude inspirovat více lidí, aby do práce nejezdili autem." K životnímu prostředí je šetrný také samotný projekt KOTI Hyacint. Všechny budovy jsou stavěny jako nízkoenergetické, budova F dokonce jako energeticky pasivní. Poloha projektu v Modřanech je navíc výhodná pro jízdu do práce na kole. Po cyklistických stezkách se dá dostat do centra Prahy pohodlně, prakticky bez kontaktu se silnicemi a automobilovou dopravou.

Důvod, proč převzala nad závodem záštitu, vysvětluje radní Daniela Rázková: "Městská část Praha 12 je ráda, že může spolupracovat na akci tohoto druhu. Dlouhodobě podporujeme způsoby dopravy, které pomáhají zkvalitňovat životní prostředí v hlavním městě. A velmi nás těší, že jsme se společností YIT v tomto ohledu našli společnou řeč, a věřím, že bude našim občanům dobrým sousedem."

"Podle výzkumů městské cyklistiky, které jsme provedli, je kolo ideálním dopravním prostředkem pro vzdálenosti do 5 km, kdy obvykle jednoznačně poráží jinou dopravu. To často platí i pro vzdálenosti větší, což je právě případ cesty z Modřan do centra Prahy. Jedním z cílů akce je ukázat, že i na této konkrétní trase je kolo nejen nejzdravějším, ale zároveň také často nejrychlejším dopravním prostředkem ve srovnání s cestováním městskou hromadnou dopravou či autem," říká Vít Masare ze sdružení Auto*Mat.

Registrace možná zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů