Čtvrtek, 28. března 2024

Odlesňování Amazonie zrychlilo, vykácená plocha o třetinu větší

Odlesňování Amazonie zrychlilo, vykácená plocha o třetinu větší

Odlesňování amazonských deštných pralesů po předchozím útlumu opět nabírá na rychlosti. Plocha stromů vykácených za 12 měsíců od loňského srpna je o více než třetinu větší než o rok dříve, informovala dnes agentura Reuters.

Brazilská vesmírná agentura na základě analýzy satelitních snímků spočítala, že z brazilské džungle za poslední rok zmizelo 2766 čtverečních kilometrů stromů, místo nichž zůstaly holé plochy. Je to o 35 procent více než rok předtím, kdy brazilské úřady zaznamenaly nejnižší hodnotu za několik desítek let.

Brazílie přijala přísné zákony, které zapovídají divokou těžbu dřeva, jíž byli v minulosti neblaze proslulí dřevaři, chovatelé dobytka či pěstitelé sóji. Navzdory lobbistickým tlakům na změnu těchto zákonů se omezení podařilo udržet a za porušení zákazů hrozí přísné sankce.

Podle brazilských médií je ale vládní kontrola ohromného území stále nedostatečná, zaměřují se na ní necelé dvě tisícovky policistů.

Tempo odlesňování se patrně i kvůli obtížnosti kontrol zvýšilo, stále však zůstává až desetkrát nižší než na přelomu století, kdy ničení největšího deštného pralesa světa vyvolalo velké celosvětové kampaně.

Každoroční měření uzavírá vesmírná agentura během července, kdy jsou pro pořizování satelitních snímků nejlepší podmínky, jelikož se rozpouští oblačnost obvykle přítomná nad pralesní oblastí. Analýzu snímků zveřejnila agentura až nyní.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů