Čtvrtek, 28. března 2024

Státní garance za ekologické škody v pololetí mírně klesly

Státní garance za ekologické škody v pololetí mírně klesly

Celková výše státních garancí na odstranění starých ekologických škod činila ke konci června 190,5 miliardy korun. Ve srovnání s koncem roku 2012 tak garance klesly mírně o 50 milionů korun. Vyplývá to z informací, které ministerstvo financí zveřejnilo na internetu. Od roku 1991 do konce roku 2012 ministerstvo uzavřelo ekologické smlouvy s garancemi za téměř 207,6 miliardy korun.

Stát ve smlouvách vlastníkům zamořených území slíbil, že jim odstranění ekologických škod zaplatí. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění státu mohou hrozit žaloby nebo arbitráže.

Ve srovnání s koncem roku 2012 se o jednoho ke konci června snížil počet subjektů, se kterými má MF uzavřenou smlouvu. Aktuálně tak má MF smlouvu se 179 firmami. Seznam společností s platnou ekologickou smlouvu zveřejňuje MF na internetu.

MF na konci roku 2008 vyhlásilo tendr na odstranění starých ekologických škod jednou velkou zakázkou. Vláda ovšem předloni v prosinci miliardovou zakázku zrušila. Stát nyní pokračuje v dosavadní praxi, která spočívá ve vypisování zvláštních tendrů na sanaci jednotlivých lokalit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů