Pátek, 29. března 2024

Malotira - krétský horský čaj

Malotira - krétský horský čaj

Malotira (Sideritis syriaca), také známá jako Krétský horský čaj, je léčivá rostlina dlouhá 10-50cm, která roste v pohoří Lefka Ori "BÍLÉ HORY" - v západní části ostrova Kréta, od nadmořské výšky 900m. Tento druh je endemickou rostlinou. Jeho listy jsou malé a načechrané, v létě kvete drobnými žlutými květy. Populace malotiry se bohužel dramaticky snížila, zejména z důvodu nadměrné pastvy dobytkem a nekontrolovaným sběrem. Někteří argumentují, že tento pokles populace se začal od černobylské katastrofy.

Tak úžasný horský med jako z květů Malotiry se od 80. let 20. Století nevyrábí nikde jinde, jen na Krétě. Už Benátčané používali Krétský horský čaj i proti mnoha nemocem: nachlazení, při žaludečních potížích, při chorobách dýchacího ústrojí. Podle starodávné tradice, jméno Malotira pochází z italského slova male (nemoci) a tirare (odtlačit), a vyjadřují jeho terapeutické vlastnosti. Jinak se má za to, že slovo pochází z řeckého slova mallotos (chlupatý), protože má chlupaté listy.

Krétský horský čaj je čistý a přírodní produkt, z divoce pěstovaných rostlin, které se sbírají ručně. Je bez jakýchkoliv umělých barviv, složek nebo aromat. Zeptejte se kteréhokoliv starých Řeků, či babičky, na tajemství dobrého zdraví a budou vám vyprávět, že pijí Malotiru - všelék. Vědci s tímto evidentně souhlasí. Výzkum ukázal, že tato řecká horská bylina, pomáhá v prevenci proti osteoporóze, zatímco její antioxidační vlastnosti pomáhají při prevenci rakoviny. Výzkum také ukázal, že tato bylina má pozitivní vliv na všechno, co nás trápí. Tradičně se používá v boji proti nachlazení a chřipce, při dýchacích potížích, problémech s trávením, posiluje imunitní systém a má uklidňující účinky při úzkosti. Je také výborná při léčbě zánětů a ke snížení horečky. Působí také močopudně, podporuje trávení, podle některých až příliš, a proto je obzvlášť vhodné pít Krétský horský čas z Malotiri při hubnutí.

ZDROJ:http://www.eliaoliva.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů