Pátek, 29. března 2024

Ministr: Miliarda na sanaci lagun je na zahájení projektu

Ministr: Miliarda na sanaci lagun je na zahájení projektu

Miliarda korun na další sanaci ropných lagun v Ostravě, o jejímž uvolnění ve středu rozhodla vláda, je na zahájení projektu a nejnutnější práce. V Ostravě to dnes řekl ministr životního prostředí v demisi Tomáš Podivínský. Likvidace lagun a dalších ekologických zátěží podle něj patří mezi projekty, jimiž chce vláda zmírnit důsledky očekávaného propouštění v Moravskoslezském kraji. Sanaci lagun má na starosti státní podnik Diamo, jehož ředitel Jiří Jež dnes ČTK řekl, že další práce na likvidaci lagun zřejmě nezačnou dříve než v druhé polovině příštího roku.

Laguny po bývalé chemičce Ostramo jsou jednou z největších ekologických zátěží v Česku. Jejich čištění provázejí neustálé problémy, například s likvidací paliva vyrobeného z vytěžených kalů. Práce, které už stály kolem tří miliard korun, se více než před rokem zastavily. Vytěženo bylo zhruba 200.000 tun kalů, avšak zjistilo se, že v lagunách jsou další desítky tisíc tun odpadu, se kterými se nepočítalo.

Další miliarda je podle Podivínského prvním krokem likvidace kalů, které nebyly zjištěny při prvním průzkumu lagun. "Samozřejmě ta finanční náročnost bude větší, ale tato vláda rozhodla o tom, že ten projekt se nastartuje. A je to jenom jeden z projektů sanace starých ekologických zátěží z portfolia projektů, které vláda chce předložit na zmírnění sociálních důsledků předpokládaného uzavírání Dolu Paskov," řekl Podivínský.

Ředitel Diama uvedl, že podnik vypíše výběrové řízení na firmu, jež bude laguny likvidovat, jen co dostane od ministerstev průmyslu a obchodu a financí souhlas se zadávacími podmínkami. "Ten proces ale může trvat i rok. Záleží na tom, jestli se třeba někdo odvolá, jsou tam zákonné lhůty," řekl Jež. I pokud by podle něj šlo všechno dobře, další práce na lagunách by nezačaly dříve než ve druhé půlce příštího roku.

Hejtman Miroslav Novák (ČSSD) připomněl, že práce na sanaci lagun byly přerušeny před 20 měsíci a kraj chce, aby nyní byly obnoveny co nejdříve, protože laguny jsou velkým ekologickým problémem. "Naší ambicí je, co nejvíce to urychlit. Téměř dva roky se nic neděje," podotkl Novák. Věří tomu, že sanace lagun, na kterou budou potřeba další peníze, bude prioritou i pro novou vládu.

Podle Nováka také jakákoliv investice do regionu, včetně sanací lagun i obecně odstraňování starých ekologických zátěží, může znamenat pracovní příležitosti pro lidi z regionu. Právě kraj spolu s městem Ostrava a městským obvodem Mariánské Hory a Hulváky v minulém týdnu ve společném prohlášení apeloval na vládu, aby situaci urychleně řešila a zasadila se o dokončení sanačních prací.

Dosud sanaci lagun pro Diamo provádělo sdružení Čistá Ostrava. Jeho vedoucím členem je společnost Geosan Group, jejíž mluvčí Vlasta Končelová dnes ČTK řekla, že se výběrového řízení budou chtít zúčastnit. "Zatím ale nejsou známé žádné podmínky. Jak s tím Diamo naloží, to je alfou a omegou," řekla.

Vlastimil Vyplel

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů