Sobota, 27. dubna 2024

Dle IPCC Evropu čeká koncem století větší teplo a víc horkých dnů

Dle IPCC Evropu čeká koncem století větší teplo a víc horkých dnů

Mnohé části světa musejí ke konci nynějšího století počítat s výrazně extrémnějším počasím, Evropu čeká především větší teplo. Tvrdí to Mezivládní panel ke změnám klimatu (IPCC) ve zprávě, jejíž shrnutí zveřejnil v pátek a dnes její podrobnější verzi.

Pokud jde o Evropu, zpráva se nezabývá jednotlivými zeměmi, ale celými oblastmi kontinentu. Podle IPCC se mají Evropané připravit na zvýšení teploty vzduchu, zejména však na větší počet mimořádně horkých dnů. Na ústupu budou mrazivé dny na severu světadílu. Naproti tomu experti počítají s tím, že na jihu budou větší sucha.
Severní Americe odborníci předpovídají ničivější záplavy provázející hurikány. Také východnímu pobřeží Afriky a velké části Asie hrozí mimořádné deště, naproti tomu jih Afriky se bude potýkat se suchy.

IPCC již ve shrnutí své zprávy v pátek uvedl, že vlhké regiony planety musejí v budoucnu počítat s vydatnějšími srážkami a suché s jejich poklesem. Do roku 2100 podle panelu vzroste hladina světového oceánu o 26 až 82 centimetrů a Země se ke stejnému roku oteplí o 0,3 až 4,8 stupně Celsia. Vědci se přitom shodli na dosud nejvyšší míře pravděpodobnosti, že za oteplování nese hlavní odpovědnost člověk.

Dramatičtěji než v Evropě se změny klimatu mají podle panelu projevit v jiných částech světa. Je velice pravděpodobné, že v 21. století se bude již beztak žhavá Afrika dále oteplovat. Extrémy počasí - jako jsou vlny veder, sucho nebo záplavy - mají být častější a závažnější ve více oblastech nejen Afriky, ale i Asie.

Ledový příkrov bude citelně slabší na celém světě, citovala agentura DPA jednoho ze spoluautorů zprávy Thomase Stockera. "V Arktidě sledujeme dosud nevídané tání. A nemluvíme tu o několika letech, nýbrž o dlouhodobém trendu."

IPCC ve své dlouho očekávané zprávě zvýšil pravděpodobnost lidské odpovědnosti za změnu klimatu na 95 procent. Poslední odhad z roku 2007 hovořil o 90 procentech. Zásadní je podle zprávy především používání fosilních paliv, v jehož důsledku se do atmosféry dostává velké množství oxidu uhličitého a dalších plynů způsobujících oteplování planety.

Na konečném znění zprávy se delegáti shodli v pátek ráno po celonočních rozhovorech. Panel vydává zprávy o stavu klimatu každých šest let. Nynější je však podle klimatologů pro lidstvo dosud nejvýraznějším varováním, když označuje lidskou činnost s "vysokou pravděpodobností" za hlavní příčinu klimatických změn.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů