Pátek, 19. dubna 2024

MPO: Stát by měl více využít tuhý odpad k výrobě energie

MPO: Stát by měl více využít tuhý odpad k výrobě energie

Česko by mělo více využívat spalování tuhého odpadu na výrobu energie, počet skládek by se měl snižovat. Počítá s tím nová Politika druhotných surovin ČR, kterou zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) a ve středu schválila vláda. S tím ale nesouhlasí ekologové. Podle nich se tímto rozhodnutím ukončila recyklace komunálních odpadů a stát vykročil k výstavbě drahých spaloven.

V současnosti se v ČR ročně vyprodukují téměř čtyři miliony tun komunálního odpadu, z tohoto množství se skládkuje přibližně 2,2 milionu tun. Nejvyšší energetický potenciál z jednotlivých složek komunálních a průmyslových odpadů vykazují plasty. Ekologové upozorňují, že MPO se věnuje komunálním odpadům pouze jako zdroji energie a ministerstvo životního prostředí s tím souhlasí. MŽP se ale proti tomu ohradilo.

"Je podivné, pokud součástí Politiky druhotných surovin je zmražení recyklace komunálních odpadů do roku 2020 a plán na výstavbu 11 nových spaloven za více než 50 miliard," řekl ČTK odpadový expert Ivo Kropáček z Hnutí Duha. Vláda podle něj mohla schválit Politiku druhotných surovin bez přílohy 10 a bez opatření na podporu spaloven. "Pak by se jim dalo věřit, že skutečně chtějí podporovat recyklaci a přeměnu odpadů na druhotné suroviny," podotkl Kropáček.

Po připomínkách ekologů sice prý ministerští úředníci znění dokumentu před jednáním vlády změnili, ale tak, aby nebylo možné nic vypočítat. Podle ekologů resort ze zprávy odstranil všechna čísla a hlavní sdělení nechal "podporovat investičně výstavbu nových spaloven z Operačního programu Životní prostředí a podporovat provozně spalovny jako zdroje druhotných surovin", tvrdí Kropáček. Původní verze dokumentu je ale stále vyvěšena na webu MPO jako součást Surovinové politiky ČR.

Dokument uvádí, že vzhledem k trendu EU, spočívajícím v postupné eliminaci skládkování odpadů, by stát měl zvážit navýšení kapacit pro energetické využití, zejména biologicky rozložitelných odpadů. "Pokud v dané době nebude zajištěn efektivnější způsob využití těchto odpadů, bude potřeba zvýšit kapacitu zařízení na jejich energetické využití," uvádí MPO.

Odvolává se na to, že v některých evropských zemích se 60 až 75 procent z celkové produkce plastových odpadů energeticky využívá. Na rozdíl od ČR, kde je energeticky využíváno pouze necelých 13 procent. V Česku je cca 32 procent tohoto odpadu recyklováno. Podle ministerstva je tak více než 50 procent produkovaných plastových odpadů v ČR k dispozici pro materiálové nebo energetické využití.

Pokud by se naplnil scénář MPO, znamenalo by to, že recyklace komunálních odpadů by do roku 2020 v podstatě stagnovala na současné úrovni, která je nyní pod průměrem Evropské unie, upozornil Kropáček.

Zpráva MPO dále uvádí, že v současné době je v ČR skládkováno 58,5 procenta komunálních odpadů na 179 skládkách. Počet skládek bude, s ohledem na vývoj práva EU v oblasti odpadů, stále klesat, neboť trendem EU je eliminace skládkování. "Vzhledem k požadovaným úsporám surovin a energií je nezbytné přijmout opatření k útlumu skládkování odpadů, zejména směsného komunálního odpadu," tvrdí ministerstvo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů