Sobota, 20. dubna 2024

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje razantní snížení byrokracie pro domácí výrobny elektřiny

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje razantní snížení byrokracie pro domácí výrobny elektřiny

MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU JIŽ OD POČÁTKU LETOŠNÍHO ROKU PŘIPRAVUJE V SOULADU S AKTUALIZOVANOU STÁTNÍ ENERGETICKOU KONCEPCÍ AKČNÍ PLÁN NA INTEGRACI NOVÝCH TECHNOLOGICKÝCH PRVKŮ (TZV. INTELIGENTNÍCH SÍTÍ) DO ELEKTRIZAČNÍ SOUSTAVY.

"Koncept plánu by měl být hotov do konce letošního roku, kdy ho ministerstvo představí širší veřejnosti. Vlastní implementace se předpokládá od roku 2015" potvrdil ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala.

V rámci tohoto plánu jsou připravována pravidla pro integraci malých výroben elektřiny pro "domácí" využití, která by měla vést k radikálnímu zjednodušení přístupu k takovým výrobnám (mimo jiné i odstranění licence na výrobu elektřiny).

"Promítnutí zjednodušeného přístupu k těmto výrobnám do legislativního rámce ministerstvo předpokládá již na počátku příštího roku," řekl náměstek ministra průmyslu pro energetiku Pavel Šolc.

Na tvorbě celého plánu, jehož součástí bude i nový pohled na energetiku jako celek s respektováním nových trendů, se podílí celá řada expertů z energetiky, průmyslu a státní správy ČR, s využitím zkušeností zahraničních subjektů.

Zdroj: MPO

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů