Čtvrtek, 28. března 2024

Nejnovější trendy v měření a účtování spotřeby vody a tepla

Nejnovější trendy v měření a účtování  spotřeby vody a tepla

Nové technologie sledování spotřeby vody a tepla nejen zlevňují a zpřesňují odečty, ale také brání různým podvodům a pokusům o nezákonné ovlivnění měření. Například investice do bezdrátových měřičů tepla a vody se podle zkušeností společnosti ENBRA majitelům bytových domů díky nižším nákladům na odečty velmi brzy vrátí. Jaké jsou nejnovější trendy v oblasti měření spotřeby vody a tepla?

Dálkové odečty spotřeby

Stále častěji se v bytových domech uplatňují takové měřiče tepla, vodoměry a indikátory pro rozdělování nákladů na vytápění, které umožňují dálkový odečet naměřených hodnot. Díky tomu je možné jednoduše sledovat spotřebu domácností, aniž by bylo nutné narušovat soukromí jednotlivých uživatelů. "Měřiče a indikátory s možností dálkového odečtu naměřených dat mohou majitelům výrazně ušetřit čas a náklady na rozúčtování spotřeby. Investice do měřicího systému s dálkovým odečtem se majitelům vzhledem k nižším časovým nárokům na provedení odečtu brzy vrátí. V budoucnosti se navíc předpokládá, že odečty budou prováděny vícekrát ročně, což návratnost investice podstatně urychlí," sdělil Petr Holyszewski, produktový manažer společnosti ENBRA, která se zabývá měřením a rozúčtováním spotřeby vody a tepla. Odečet hodnot může probíhat velmi rychle během pochůzky technika, případně z projíždějícího automobilu.

Standardizovaná rádiová komunikace přístrojů

Většina nově vyráběných měřidel a indikátorů komunikuje pomocí standardu Wireless M-Bus. To do budoucna umožní, aby zákazník nebyl vázán na portfolio produktů jediného dodavatele, ale mohl kombinovat v jednom systému zařízení od různých výrobců bez ztráty možnosti jejich rádiové komunikace. Společnost ENBRA již dnes dodává radioodečtovou sadu EWM, pomocí které lze odečítat několik typů různých vodoměrů, indikátorů a měřičů tepla. Tuto sadu lze použít jak pro pochůzkový odečet, tak i pro odečet z automobilu.

Sledování spotřeby bytové jednotky na webu

Měřicí zařízení s možností dálkového odečtu naměřených hodnot umožňují snadnou integraci do systému takzvaného Smart Meeteringu. Ten umožňuje sledování spotřeby jednotlivých bytů na webu. Domácnosti se tak mohou rychle informovat o aktuální spotřebě energií a nákladech, a případně tak svoji spotřebu optimalizovat směrem k větším úsporám. Chytré měřicí přístroje totiž mohou zaznamenávat nejen celkovou, ale i denní spotřebu tepla a vody, a naměřená data bezdrátově pomocí radiového signálu či pomocí počítačové sítě předávat centrálnímu serveru.

Magneticky neovlivnitelné vodoměry

Hlavně při měření spotřeby teplé vody se dodavatelé, majitelé domů a společenstva vlastníků často potýkají se snahou spotřebitelů o nelegální ovlivnění vodoměrů. Stále častěji se proto instalují kvalitní antimagnetické vodoměry, jejichž mechanickou část nelze zastavit ani silným neodymovým magnetem. Moderní mechanické vodoměry také přesněji měří malé průtoky a lépe se vyrovnávají s tlakovými rázy při používání pákových baterií. Instalací kvalitních vodoměrů může majitel domu znatelně zpřesnit odečty a rozúčtování spotřeby vody v jednotlivých bytech.

Ultrazvukové měření spotřeby tepla

Přestože se klasické mechanické měřiče spotřeby vody a tepla neustále zdokonalují, do domů si stále častěji hledají cestu také ultrazvuková měřicí zařízení, jejichž doménou byl dosud hlavně průmysl. Ultrazvukové měřiče tepla, vodoměry a průtokoměry nemají žádné pohyblivé části, jsou proto méně náchylné k poruchám, přesně měří i při nízkém průtoku vody a nabízejí velký měřicí rozsah. Ultrazvukové měřiče se používají hlavně při sledování spotřeby tepla. Jde většinou o technicky pokročilá zařízení s možností průběžného sledování a záznamu spotřeby (logování) a dálkového odečtu naměřených hodnot.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů