Čtvrtek, 28. března 2024

Oslava stromů: známe Brněnský strom roku 2013

Oslava stromů: známe Brněnský strom roku 2013

Vítězem ankety Brněnský strom roku 2013 je dvěstěletý buk červený rostoucí v zámeckém parku v Medlánkách. Anketu, ve které stromy nominuje sama veřejnost, již po čtrnácté vyhlásil Ekologický institut Veronica. V kategorii stromořadí pak zvítězily překrásné sakury, které zdobí jednu z ulic sídliště Slatina. Brněnské stromy se dočkají své oslavy na sklonku barevného podzimu: 12. listopadu v medláneckém parku.

Vítězný buk do ankety nominovalo sdružení Občané pro Medlánky. Kateřina Žůrková přibližuje důvody jeho nominace: "Měl by být i nadále základní dřevinou, klenotem celé lokality, pečlivě sledovaný a ošetřovaný" a doplňuje: "Zámecký park v Medlánkách má dlouhou historii, ke které tento buk neodmyslitelně patří".

Starostka městské části Brno-Medlánky, Alena Valentová, přibližuje podrobnosti: "Buk jsme do ankety nominovali již několikrát a letos se konečně můžeme radovat z vítězství."

Význam ankety osvětluje organizátorka Mariana Zbořilová z Ekologického institutu Veronica: "Je velmi důležité starat se o zeleň ve městě, protože je nezbytná pro fyzické i psychické zdraví občanů" upozorňuje Zbořilová. Cílem tradiční soutěže je tedy především poukázat na důležitost ochrany zeleně a podnítit zájem obyvatel města Brna o stromy v jejich okolí. A dopňuje k anketě: " Z nominovaných stromů vybrala odborná porota osm finalistů. Z nich pak lidé hlasováním v průběhu října rozhodli o vítězi."

Do letošní ankety se zapojilo více než 350 hlasujících, kteří svoje favority podpořili bezmála 500 hlasy. Letos totiž měli lidé možnost podpořit nejen samostatné stromy, ale hlasovat rovněž v kategorii stromořadí. V té se na prvním místě umístilo stromořadí sakur ve Slatině, které každé jaro vzbuzuje úžas svými sytě růžovými květy a zkrášlují tak celou místní ulici. Brněnského vítěze čeká odborné ošetření zajištěné Veřejnou zelení města Brna a rovněž bude nominován do celostátní ankety Strom roku 2014. Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne 12. listopadu od 16 hodin u vítězného stromu v medláneckém parku při ulici Hudcova.

Vedle ankety Brněnský strom roku Ekologický institut Veronica pečuje o zeleň ve městě i jinak. Prostřednictvím odborného poradenství pomáhá občanům zabraňovat kácení dřevin, zapojuje se do správních řízení a navrhuje vhodnou náhradní výsadbu.


Kontakt: mariana.zborilova@veronica.cz, tel: 542 422 757 nebo 777 966 796. V případě dotazu ohledně ochrany životního prostředí či péče o přírodu se obraťte na veronica@veronica.cz, volejte 542 422 750 či nás navštivte na Panské 9 v Brně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů