Čtvrtek, 28. března 2024

Tepelná čerpadla v panelových a bytových domech

Tepelná čerpadla v panelových a bytových domech

V současné době dochází k zateplování obvodových plášťů a výměně oken panelových objektů ve snaze maximálně snížit jejich tepelnou ztrátu a tím i náklady na vytápění, které tvoří zpravidla největší část provozních nákladů v nezateplených objektech. U objektů využívajících CZT dochází občas k jevu - kdy teplárna jednorázově v reakci na nižší odběr zvýší cenu tepla. V řadě případů je finančně výhodnější přejít po snížení tepelné ztráty objektu na jiný zdroj tepla na vytápění s levnější energií. Jako jednu z alternativ se nabízí řešení a tím je využití moderní a nadčasové technologie tepelných čerpadel/ kaskády tepelných čerpadel / pro vytápění a ohřev teplé vody v zateplených i nezateplených obytných objektech.

Co jsou tepelná čerpadla?

Tepelná čerpadla jsou zařízení určená pro vytápění nebo klimatizaci objektů, přičemž provozní náklady jsou nižší než u klasických způsobů vytápění. Díky automatickému a bezobslužnému systému s komfortním ovládáním, preferuje tento způsob topení stále více domácností či firem. Základním principem funkce tepelných čerpadel je inteligentní využití termodynamických jevů v přírodě (viz. princip tepelného čerpadla). Zužitkování přebytečného tepla z okolí Vašeho objektu zabezpečí díky nízkým nákladům na vytápění značné finanční úspory.

Tepelná čerpadla a jejich využití v komerčních objektech

Společnosti, družstva či obce provozující komerční objekty, nebo společnosti dodávající teplo se snaží v současné době šetřit na nákladech za dodávky tepla. Tepelná čerpadla se pro hledání úsporných opatření v komerční sféře velmi široce uplatňují. Tepelná čerpadla je možné použít:

Tepelná čerpadla lze najít v prodejnách a hypermarketech, kdy je využito teplo z chladících a mrazících boxů na vytápění objektu. Společnosti tak nemusí na jedné straně teplo "foukat" do vzduchu a na druhé straně platit za plyn na vytápění.

Dispečink

Tepelná čerpadla jsou většinou napojena na dispečink výrobce, který hlídá jejich chod a naši operátoři pečlivě sledují jejich každodenní provoz. Automatizovaný systém umožňuje majiteli mít své tepelné čerpadlo pod kontrolou přes příjemné internetové rozhraní odkudkoliv na světě.

ZDROJ: TC MACH, upraveno EnviWeb

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů