Čtvrtek, 28. března 2024

Obyvatelé Moravskoslezského kraje mohou na výměnu kotlů získat dalších až 60 milionů korun

Obyvatelé Moravskoslezského kraje mohou na výměnu kotlů získat dalších až 60 milionů korun

Ministerstvo životního prostředí a Moravskoslezský kraj se na celkové částce 60 milionů korun budou podílet stejným dílem. Žadatelé mohou získat maximální dotaci 60 tisíc korun na výměnu starého kotle za nový ekologický.

Ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský schválil čtvrtou výzvu pro předkládání žádostí o poskytnutí dotace ze Společného programu na podporu výměny kotlů. V programu byly doposud vyhlášeny společné výzvy v Moravskoslezském, Středočeském a Ústeckém kraji. Všechny výzvy byly z důvodu vysokého zájmu obyvatel zcela vyčerpány.

"Kotlíkové dotace jsou výrazným opatřením pro zlepšení kvality ovzduší. Výměnou kotle lidé ušetří ročně na vytápění 8 - 10 tisíc korun. Navíc program přináší také nová pracovní místa ve firmách, které se právě výrobou a prodejem ekologických kotlů zabývají," říká ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský.

Čtvrtá výzva v rámci Společného programu na podporu výměny kotlů bude vyhlášena na počátku ledna 2014. Podmínky podpory se neliší od dříve vyhlášených výzev. Žadatelé si tak budou moci za likvidaci starého kotle na tuhá paliva s ručním přikládáním pořídit účinný kotel na tuhá paliva s automatickým přikládáním, zplyňovací kotel nebo kotel na plynná paliva. Výše podpory se liší v závislosti na typu nového zařízení a pohybuje se v rozsahu od 15 tisíc korun za atmosferický plynový kotel až do 60 tisíc korun za kotel na tuhá paliva s automatickým dávkováním paliva dosahující 4. emisní třídy dle normy ČSN EN 303-05.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů