Pátek, 26. dubna 2024

Středočeský kraj uvažuje o dalším kole kotlíkových dotací

Středočeský kraj uvažuje o dalším kole kotlíkových dotací

Středočeský kraj uvažuje o druhém kole dotací na výměnu starých kotlů za ekologické. Uskutečnit by se mohlo příští rok v září. Je ale možné, že nakonec dostanou přednost jiné ekologické projekty, zaměřené například na zateplování budov nebo výsadbu stromů. Rezervy kraje v ochraně životního prostředí by měla odhalit studie, kterou si kraj dá zpracovat. Novinářům to dnes řekl hejtman Josef Řihák (ČSSD).

O dotace na výměnu starých kotlů za nové ekologické byl mezi lidmi značný zájem, žadatelé čekali před úřadem ve frontě. Kraj na projekt vyčlenil 20 milionů korun, stejnou částku uvolnilo ministerstvo životního prostředí. Žádosti podávali lidé od pondělí 2. září, vyčleněných 40 milionů korun se vyčerpalo za čtyři dny. Krajský úřad přijal celkem 912 žádostí.

"Co se týká dalšího kola, uvidíme, jak to všechno proběhne," podotkl hejtman. Podle něj záleží i na tom, jaká vznikne vláda a jaké budou její priority.

Životní prostředí ve Středočeském kraji bylo podle ekologického sdružení Arnika v loňském roce více znečišťováno rakovinotvornými látkami z průmyslových podniků než v roce předchozím. Zatímco v převážné části země škodlivé látky v ovzduší a v odpadech celkově klesají, Středočeši podle ekologů dohánějí Ostravsko, které svým ovzduším patří k nejhorším oblastem v Evropě.

Řihák uvedl, že by chtěl nepříznivý trend zvrátit. Poukázal na to, že velké množství peněz v současnosti putuje na sever Moravy, přitom je potřeba investovat do ekologie i ve středních Čechách. První dílčí výsledky studie zaměřené na možnosti kraje v oblasti životního prostředí by podle hejtmana mohly být známy do měsíce.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů