Sobota, 20. dubna 2024

Jednání odpadových skupin na MŽP jsou neprůhledná, tvrdí kritici

Jednání odpadových skupin na MŽP jsou neprůhledná, tvrdí kritici

Na ministerstvu životního prostředí (MŽP) se už několik týdnů schází šest odpadových skupin, ve kterých však stále chybí několik klíčových subjektů z oblasti odpadového hospodářství. I přes několikery žádosti MŽP nepřizvalo do skupiny například Českou asociaci odpadového hospodářství (ČAOH) nebo Svaz měst a obcí. Tiskový mluvčí ministerstva Matyáš Vitík již dříve uvedl, že složení pracovních skupin není definitivní.

Svaz měst a obcí v polovině listopadu posílal náměstku MŽP Liboru Ježkovi žádost, aby byl k jednání přizván. V dopise, který má ČTK k dispozici, se odkazuje na vzájemnou dohodu o spolupráci v oblasti životního prostředí uzavřenou mezi svazem a ministerstvem.

"Informaci, že skupina v tomto týdnu zasedala, jsem se dozvěděli nyní. Opět jsme se divili tomu, že jsme nebyli přizváni a určitě se nám to nelíbí," řekla dnes na dotaz ČTK výkonná ředitelka svazu Jana Vildumetzová. Tím, že svaz zastupuje 2500 měst a obcí, patří ke klíčovým hráčům, protože obce za zpracování odpadu zodpovídají a platí z poplatků i likvidaci. Ve skupinách ale chybějí i zástupci ekologů a nevládních organizací.

"Pokud nás nepřizvou, jsou jednání k ničemu, protože města a obce jsou vlastníkem a původcem veškerého komunálního odpadu, což jsou zhruba tři miliony tun," řekl předseda Svazu měst a obcí Dan Jiránek. Problém vidí i v tom, že současné vedení ministerstva je nejisté vzhledem k nově vznikající vládě. MŽP vede Tomáš Jan Podivínský (KDU-ČSL), který by rád ve funkci setrval. O tom, jaké koaliční straně resort připadne, se nyní jedná. "Zatím nemáme žádné nové sdělení. Uvidíme ale, jestli do Vánoc nás oficiálně nepřizvou," poznamenal ředitel ČAOH Petr Havelka.

Skupiny se sešly zřejmě už třikrát. Zaměřují se na nakládání s autovraky, pneumatikami, s elektromateriálem a bateriemi a akumulátory, nakládání s plochým sklem, na zákon o odpadech a otázky komunálního odpadu a poplatků. Podle tiskového mluvčího Matyáše Vitíka jde o subjekty, které spojuje memorandum o vzájemné spolupráci.

Patří k nim kromě MŽP ministerstvo průmyslu, Svaz průmyslu a dopravy ČR a Hospodářská komora. Tyto strany měly nominovat své zástupce. "Jedná se ovšem o přípravu a složení pracovních skupin není zatím definitivní," uvedl na začátku prosince Vitík.

Kritici postupu MŽP se obávají, že složení skupin nahrává záměrům postavit v ČR několik spaloven komunálního odpadu za desítky miliard korun a dalším obchodním zájmům. Členové skupin se údajně snaží prosazovat své zájmy bez jakékoliv oponentury.

Odpadové skupiny se už scházely na jaře pod vedením bývalého šéfa resortu Tomáše Chalupy (ODS). Tehdy někteří členové neúspěšně prosazovali minimálně dvojnásobné zdražení poplatků za komunální odpad a výstavbu spaloven. Skupina se nakonec nedohodla a novela zákona o nakládání s odpady se nedokončila. Kvůli tomu kritizuje ČR Evropská komise, která doporučuje odpad dál využít a recyklovat, až pak využít na energii.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů