Pátek, 26. dubna 2024

Zákaz igelitek na jedno použití mají v rukou europoslanci

Zákaz igelitek na jedno použití mají v rukou europoslanci

V Evropě možná skončí igelitky na jedno použití. Návrh předložila minulý rok Evropská komise, dnes (14. ledna) o něm mají hlasovat europoslanci. Konec igelitek plánuje Evropa v rámci strategie pro omezení plastových odpadů. V Česku se spotřeba igelitek snižuje díky zpoplatnění. Od nového roku už je zdarma nedává žádný velký obchodní řetězec.

lastové odpady se v přírodě rozkládají až po několika desítkách nebo stovkách let, a mohou přitom do životního prostředí vypouštět nebezpečné chemické látky.

V Evropě každoročně odvětví plastů produkuje několik megatun odpadů. Podle údajů Evropské agentury pro životní prostředí to bylo v roce 2010 asi 13 megatun.

Množstvím odpadů jsou silně zasaženy například oceány. "Ve světových mořích a oceánech skončí každoročně až 10 milionů tun odpadu, většinou plastového, takže se z nich stává největších skládka plastů na světě," sdělil novinářům český europoslanec za ČSSD Pavel Poc.

Pryč s odpady

Asi 40 % platového odpadu přitom pochází z obalů. EU se proto chystá přijmout strategii, která by umožnila množství plastového odpadu v životním prostředí snížit. Zítra o ní budou během plenárního zasedání ve Štrasburku hlasovat europoslanci.

Nejnebezpečnější plasty spolu s některými aditivy a některými typy plastových pytlů by měly být v Evropě do roku 2020 zakázány.

Strategie cílí například na igelitové tašky. Biologicky nerozložitelné plastové tašky na jedno použití by se měly přestat používat.

"Jen v roce 2010 bylo takových tašek uvedeno na trh EU 95,5 miliard," uvedl europoslanec Poc.

Za igelitku zaplať

Podle studie českého ministerstva životního prostředí z roku 2007 použije každý Čech asi 150 až 300 igelitek ročně. Aktuálně už ale budou čísla pravděpodobně nižší.

V poslední době se totiž obchodní řetězce snaží spotřebu igelitek snížit tak, že je svým zákazníkům přestávají rozdávat zadarmo. Češi musí za nákupní tašky od nového roku zaplatit už ve všech velkých řetězcích.

Od prvního ledna totiž igelitky přestal rozdávat i Globus. Už v roce 2009 se k takovému kroku uchýlily hypermarkety Albert, například Tesco pak v roce 2011. Už v prvním roce zpoplatnění klesla spotřeba igelitek o polovinu, ukazují údaje ČTK.

Zdroj: www.euractiv.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů