Sobota, 20. dubna 2024

Vodní elektrárny ČEZ loni vyrobily o třetinu energie více

Vodní elektrárny ČEZ loni vyrobily o třetinu energie více

Vodní elektrárny společnosti ČEZ v Česku loni vyrobily 2399 gigawatthodin elektřiny, což bylo meziročně o třetinu více. ČTK to sdělil tiskový mluvčí ČEZ Martin Schreier. Vodní elektrárny se dlouhodobě podílejí na celkové domácí výrobě elektřiny ČEZ zhruba třemi procenty, celkovou produkci za loňský rok ale energetická společnost zatím nezveřejnila.

Zhruba dvě pětiny výroby vytvořila trojice přečerpávacích vodních elektráren Dlouhé Stráně, Dalešice a Štěchovice. Dohromady loni vyrobily téměř 1000 gigawatthodin elektřiny, což bylo meziročně o čtvrtinu více, a dosáhly tím rekordu. ČEZ očekává, že důležitost přečerpávacích elektráren bude stoupat vzhledem k průběžnému zvyšování kapacit obnovitelných zdrojů v blízkém zahraničí a nutnosti vykrývat jejich kolísavou produkci.

Mezi přečerpávacími elektrárnami dominovaly Dlouhé Stráně, které do sítě dodaly 480 gigawatthodin elektřiny. Následovaly Dalešice (450 GWh) a Štěchovice II (50 GWh).

Vodní elektrárny jsou pro ČEZ v Česku co do výkonu nejvýznamnějším obnovitelným zdrojem energie.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů