Úterý, 23. dubna 2024

Český Těšín rozšiřuje možnosti třídění odpadů

Český Těšín rozšiřuje možnosti třídění odpadů

Obyvatelé Českého Těšína na Karvinsku mohou nově pro třídění odpadu využívat barevné tašky určené na separaci skla, papíru a plastu. Město jich chce zdarma rozdat 4000 sad, směřovat by tak měly do necelé poloviny českotěšínských domácností. Určeny jsou především pro obyvatele z centra města a sídlišť, protože v okrajových částech města je zaveden pytlový sběr vytříděného odpadu. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Dorota Havlíková.

Tašky mají být motivací pro ty, kteří se ještě do třídění nezapojili.

"Motivací jsou nejen tašky, ale především skutečnost, že čím více surovin vytřídíme, tím nejen šetříme životní prostředí, ale i více ušetříme za odvoz a zpracování odpadu. Takže budeme moci déle udržet poplatek za odpady v minimální výši, který všechny okolní obce již dávno zvýšily," řekl místostarosta Stanislav Folwarczny (ODS).

Obyvatelé města nyní za odpad hradí 420 korun za osobu a rok. Město dosud částku nezvyšovalo, a to i přesto, že nemá vlastní skládku ani třídírnu. Podle mluvčí jsou ceny v okolí vyšší. Město navíc využívá systém různých slev či úlev od poplatků.

"Našim občanům se daří recyklovat a my je chceme k tomu dále motivovat právě tím, že jim nezvyšujeme poplatky. Je třeba jim ukázat, že to má smysl nejen s ohledem na ekologii, ale i jejich peněženku. Protože pokud méně věcí končí na skládce a jsou dále využity, pak lze ušetřit v rámci rozpočtu města i rodin," míní Folwarczny.

Obyvatelé Českého Těšína vyprodukují zhruba 8500 tun odpadu za rok, z toho téměř 11 procent tvoří plasty, papír a sklo. Ve městě je k dispozici 111 stanovišť na tříděný odpad. "Nejsme schopni odhadnout, o kolik se zvýší díky taškám podíl separovaného odpadu. Část lidí má velký zájem, domáhá se dalšího rozmístění nádob, zcela ojediněle lidé tašky odmítají s tím, že třídit odpad nechtějí. Pokud lidé budou mít doma ke třídění estetické tašky s ušima a nebudou muset shromažďovat tříděný odpad v pytlích, bude to pro ně přijatelnější," míní Havlíková.

Plastové tašky jsou žluté, modré a zelené a dají se spojit suchým zipem. "Lidé tak mohou třídit odpad doma přímo do těchto tašek a pak jen vysypat jejich obsah do kontejneru stejné barvy. Tašky jsou opakovatelně použitelné a jednoduše uskladnitelné," uvedla Havlíková. Stejné tašky se využívají i v Ostravě, kde je v minulosti dostaly všechny domácnosti a měly velký ohlas. Podobně se ke třídění odpadů snaží motivovat své obyvatele i další města, jako například Havířov, Karviná či Nový Jičín.

Třídílný set si lidé mohou vyzvednout na odboru místního hospodářství. S taškami získají leták s informacemi o třídění. Podmínkou je, aby domácnost měla uhrazen poplatek za odpad. Město má k dispozici ještě přes 3000 sad.

Martina Helánová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů