Sobota, 20. dubna 2024

Brno: Projděte se opraveným parkem v centru města

Zelená je uprostřed velkoměsta barvou nanejvýš vítanou, a proto Brno v posledních letech směřuje značné prostředky z městské pokladny na revitalizace svých parků. Po Špilberku, Lužánkách, Tyršově sadu, Wilsonově lese a Denisových sadech prošel celkovou obnovou i park přiléhající k ulici Koliště, a to část u sochy rudoarmějce a část u Janáčkova divadla.

Brno: Projděte se opraveným parkem v centru města

Práce začaly v létě roku 2012 a trvaly celkem přesně 365 dní, jak bylo naplánováno, avšak s několikaměsíčním přerušením na jaře letošního roku. Příčinou byl nečekaný nález dutého prostoru pod pomníkem. Tím vznikla nutnost změnit projektovou dokumentaci stavby a zajistit statický průzkum prostoru pod pomníkem, a z toho důvodu vzrostla i celková cena projektu. "Revitalizace tohoto parka stála celkově 57,2 milionu korun a z toho větší část, 35,7 milionu korun, předpokládáme, uhradí dotace Evropské unie," řekl primátor Roman Onderka.

Park získal nový mobiliář, dřeviny byly odborně ošetřeny, některé stromy jsou nově vysazeny. Následovala rovněž úprava přiléhajících chodníků, parkových cest a kamenných zídek. V části u Janáčkova divadla vznikly dvě zpevněné plochy, odpočívadla vybavená herními prvky pro děti. Restaurátoři opravili keramické plastiky, revize se dočkaly stávající fontánky a v prostoru druhého odpočívadla přibyla fontánka zcela nová.

Park na Kolišti vznikl na místě zbořených hradeb začátkem 19. století a stal se oblíbeným promenádním místem obyvatel Brna. Už tehdy se věnovala velká pozornost osázení parku vzácnými dřevinami, vytvoření odpočinkových zákoutí s lavičkami a ozdobení místa bustami, pomníky a fontánami.

ZDROJ: brno.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů