Pátek, 29. března 2024

Německý operátor větrných parků Prokon je v platební neschopnosti

Německý operátor větrných parků Prokon je v platební neschopnosti

Německý provozovatel větrných parků Prokon Regenerative Energien vyhlásil platební neschopnost. Oznámil to dnes podle agentury Reuters soud v severoněmeckém městě Itzehoe. Firma v minulých dnech varovala, že nebude mít peníze na proplácení cenných papírů, které masově prodávala drobným investorům.

Prokon získal prodejem takzvaných certifikátů podílů na zisku za pomoci masivní reklamní kampaně 1,4 miliardy eur (38,5 miliardy Kč). Německá média označovala tento systém za obdobu podvodné "pyramidy", v níž se vysoké výnosy počátečních investorů vyplácejí z peněz pozdějších vkladatelů. To firma důrazně popírala.

Prokon měl k loňskému říjnu ztrátu 210 milionů eur (5,8 miliardy Kč). Firma předminulý týden vyzvala zhruba 75.000 svých investorů, aby nežádali proplacení svých certifikátů, jinak se bude muset přihlásit do insolvenčního řízení. Své problémy tehdy zdůvodnila "zbrklým rušením certifikátů".

Certifikáty podílů na zisku nabízejí vysoké úroky, v případě Prokonu nejméně šest procent ročně, na rozdíl od akcií ale nedávají investorům možnost mluvit do chodu firmy. Loni musel Prokon vyplatit investice v sumě 130 milionů eur a v lednu a únoru měl splatit cenné papíry za dalších 150 milionů eur.

Prokon provozuje v Německu a Polsku 50 větrných parků. Zaměstnává zhruba 1300 lidí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů