Pátek, 19. dubna 2024

Čepro zvedlo odhad ceny za likvidaci havárie u Knyku na 30 mil.Kč

Čepro zvedlo odhad ceny za likvidaci havárie u Knyku na 30 mil.Kč

Vyčištění území zamořeného naftou z poškozeného potrubí společnosti Čepro u obce Knyk na Havlíčkobrodsku bude stát kolem 30 milionů korun. Po měsíci sanace firma zdvojnásobila odhad škody. Potrubí navrtali zloději pohonných hmot. Nafta znečistila asi hektar pozemků, Cihlářský potok a na něm Štičí rybník. Dělníci už odvezli 3500 tun kontaminované zeminy a 250 metrů krychlových vody, řekl ČTK generální ředitel Čepra Jan Duspěva při dnešním místním šetření u Knyku.

"My si myslíme, že tady budeme sanovat určitě celý rok 2014, pak se uvidí," uvedl Duspěva. Předpokládá, že brzo bude možné zbývající zeminu a vodu začít čistit na místě. Zeminu je možné zbavovat ropných látek proléváním různými chemikáliemi a za použití bakterií. Zatím byla kvůli čištění odvážena na dekontaminační plochy. Vodu čistí Čepro ve svém objektu.

Nafta z potrubí prosakovala do okolního svažitého terénu s lesem do poslední prosincové neděle. Likvidaci havárie zajišťuje firma Dekonta. Na místě původně denně pracovalo asi 40 lidí. Počty klesají, protože se snižuje objem odváženého materiálu. Část pracovníků ale pořád přespává v lese v karavanech.

Dělníci už udělali také 15 hlubokých vrtů. Tvoří hydrogeologickou clonu, která zabraňuje rozšiřování možného znečištění do toků. "Hladina podzemní vody se tady pohybuje kolem deseti 13 metrů, ty vrty v podstatě chodí pod tu hladinu, takže někde okolo 15 metrů," přiblížil Duspěva. Znečištěnou vodu pracovníci odčerpávají asi z desítky vytvořených jímacích objektů. Vykáceno muselo být 40 stromů.

Většina zasažených pozemků i kaskáda nedávno revitalizovaných rybníků na Cihlářském potoce patří městu Havlíčkův Brod. Potok teče do centra tohoto města. Motorová nafta unikla do přírody z potrubí vedoucího ke skladům s pohonnými hmotami, bylo jí zřejmě několik desítek metrů krychlových. Zlodějům, kteří potrubí poškodili, hrozí až pětileté vězení. Policie po nich pátrá.

Věra Stejskalová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů