Pátek, 19. dubna 2024

MŽP zastavilo řízení týkající se břidlicového plynu na Trutnovsku

MŽP zastavilo řízení týkající se břidlicového plynu na Trutnovsku

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) zastavilo řízení o stanovení průzkumného území pro těžbu břidlicového plynu na Trutnovsku a části Náchodska. ČTK o tom dnes informovala mluvčí náchodské radnice Nina Adolf. Rozhodnutí ministerstva vítají starostové i aktivisté, kteří proti plánu těžařů bojovali.

"To je rozhodně dobrá zpráva nejen pro Náchod a dalších 25 měst a obcí, kterých se hrozba těžby břidlicového plynu týká, ale především pro všechny, kteří tady na východě Čech žijí. Po více než dvou letech držíme v ruce dokument, který, já pevně věřím, udělá definitivní tečku za podobnými záměry," uvedl náchodský starosta Jan Birke.

Rozhodnutí uvítal také Jiří Malík z Koalice Stop HF, která v ČR prosazuje zákaz těžby břidlicových plynů hydraulickým štěpením. "My to samozřejmě vítáme. Ale kdyby tehdejší ministr životního prostředí Tomáš Chalupa od začátku vyslechl naše připomínky, tak to řízení mohlo skončit mnohem dříve," řekl Malík. Podle něj by v případě pokračujícího zájmu těžařů o povolení průzkumu muselo začít nové řízení.

O možnost průzkumu těžby plynů na Trutnovsku a Náchodsku žádala těžařská společnost Basgas Energia Czech. Těžaři původně chtěli povolení průzkumu na větším území zahrnujícím přes pět desítek obcí, poté žádali o možnost průzkumu mimo chráněná území a území ochrany vod.

Řízení bylo vloni v září přerušené a těžaři byli vyzváni k doplnění podkladů do konce loňského roku. Firma však nic nedoplnila, a proto ministerstvo řízení zastavilo. Záměr průzkumu a případné těžby břidlicových plynů na území Trutnovska a Náchodska vzbudil odpor samospráv a obyvatel začátkem roku 2012.

Při takzvaném hydraulickém štěpení provedou těžaři až několik kilometrů hluboký vrt, do kterého se pod tlakem vhání voda s pískem a chemickými přísadami. Z vrtu se pak čerpá unikající břidlicový plyn. Proces hydraulického štěpení se během životnosti vrtu opakuje průměrně desetkrát.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů