Pátek, 19. dubna 2024

Hollande a Obama vyzvali svět ke snížení emisí skleníkových plynů

Hollande a Obama vyzvali svět ke snížení emisí skleníkových plynů

Francie a Spojené státy dnes vyzvaly všechny země, aby se zapojily do vypracování ambiciózní globální dohody o snížení emisí skleníkových plynů ve světě pomocí konkrétních opatření. Uvedli to prezidenti obou zemí, François Hollande a Barack Obama, ve společném prohlášení, v němž zdůraznili těsnou vzájemnou spolupráci před nadcházející návštěvou nejvyššího představitele Francie v USA.

"Můžeme rozvíjet partnerství v oblasti čisté energie, která vytvoří nová pracovní místa, a můžeme postoupit k (hospodářskému) růstu bez množství uhlíku. Můžeme více pomáhat rozvojovým zemím, aby se obrátily k energetickým zdrojům bez množství uhlíku, a lépe čelit stoupání hladiny oceánů a síle bouří," uvedli prezidenti pod titulkem Budoucnost, jakou chceme, si musíme zasloužit.

Připomněli, že země budou mít příležitost vyjádřit své ambice a navrhnout opatření letos v září na světovém summitu o klimatu, který pořádá šéf OSN Pan Ki-mun, a příští rok na mezinárodní konferenci o klimatu, která se chystá v Paříži.

Společné prohlášení prezidentů, které dnes zveřejnily deníky Le Monde a The Washington Post, zdůrazňuje bilaterální a zahraniční spolupráci obou zemí v řadě oblastí. Stalo se tak v den očekávaného příletu Hollandea do Spojených států.

Hollandeův prezidentský Airbus je očekáván ve Washingtonu ve 14:30 místního času (20:30 SEČ). Hned po přistání Obama vezme Hollandea do svého boeingu Air Force One a oba odletí do Virginie. Zde společně uctí památku spoluautora americké Deklarace nezávislosti a jednoho z prvních amerických prezidentů Thomase Jeffersona, který udržoval velmi těsné vztahy s Francií a stal se symbolem spolupráce obou zemí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů