Čtvrtek, 28. března 2024

Karbofuran na jihu Čech opět zabíjel

Karbofuran na jihu Čech opět zabíjel

Hoštice u Volyně se staly dalším místem v jižních Čechách, kde zabíjel prudký nervový jed karbofuran. Jeho obětí se stal kriticky ohrožený orel mořský.

V pátek 8. května 2009 byl na hnízdě v CHKO Třeboňsko okroužkován mladý sameček orla mořského. Na konci ledna 2014 byl nalezen mrtvý orel v Hošticích u Volyně na Strakonicku. Kroužek na jeho levé noze prozradil, že jde o téhož ptáka. Na jeho těle nebyly žádné viditelné známky zranění. Pařáty měl však křečovitě sevřené a v nich zbytky hlíny, což je považováno za typický příznak otravy. Nález mrtvého orla byl ohlášen České inspekci životního prostředí. Rozbor Státního veterinárního ústavu pak potvrdil otravu karbofuranem. Případem mrtvého orla se již zabývá policie, Česká inspekce životního prostředí podá v nejbližší době trestní oznámení na neznámého pachatele. Je totiž jisté, že orla zabila záměrně položená otrávená návnada.

Karbofuran je vysoce toxická látka, která se používala v zemědělství jako insekticid (přípravek pro hubení hmyzu). V Evropské unii se od roku 2008 nesmí používat, prodávat ani skladovat. Mezi lidmi jsou však stále velké zásoby karbofuranu, přestože i za jeho pouhé uchovávání hrozí postih. Traviči pokládají otrávené návnady (kusy masa, mrtvá zvířata, vejce) do přírody, aby se zbavili tzv. "škodné". Karbofuran však zabíjí bez výběru druhy běžné i ohrožené, divoká zvířata i domácí mazlíčky na procházce.

"Je smutné, že v jižních Čechách nejde o ojedinělý případ. Traviči by si měli uvědomit, že svým počínáním ohrožují nejen volně žijící živočichy včetně ohrožených druhů. Otrávené návnady jsou samozřejmě nebezpečné i pro lidi," říká Jiří Řehounek ze sdružení Calla.

"Zákaz trávení zvířat u nás platí už šedesát let. Za celou tu dobu však nebyl usvědčen ani jeden pachatel," říká Zdeněk Vermouzek, ředitel ČSO. "Zato otrávených ptáků máme až příliš. Za měsíc a půl od začátku letošního roku víme již o třech otrávených orlech mořských a o několika psech. Policii se dosud nepodařilo vyšetřit ani tak závažné případy, jako otravy desítek vzácných dravců na Litoměřicku." (viz dřívější zprávy ČSO http://www.birdlife.cz/index.php?ID=2533).

Další informace o karbofuranu: www.karbofuran.cz (stránky České společnosti ornitologické s informacemi o problematice trávení karbofuranem, včetně praktických rad, jak poznat otrávenou návnadu či otrávené zvíře a co při nálezu dělat)

Kontakty

Zdeněk Vermouzek, Česká společnost ornitologická, verm@birdlife.cz, 773 380 285

Jiří Řehounek, Calla, RehounekJ@seznam.cz, 605 066 898

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů