Pátek, 29. března 2024

ČIŽP bude v roce 2014 kontrolovat dovozce chemických látek a směsí

ČIŽP bude v roce 2014 kontrolovat dovozce chemických látek a směsí

V období 1. 3. - 31. 10. 2014 provedou oblastní inspektoráty ČIŽP kontroly v rámci druhé fáze evropského projektu REACH-EN-FORCE 3 (REF3), který je připraven Fórem pro výměnu informací o prosazování Evropské chemické agentury (ECHA). Kontroly budou probíhat v ČR i ve většině států EU podle stejných měřítek; jejich výsledky tak budou porovnatelné.

Kontroly v rámci tohoto projektu budou zaměřeny zejména na dovozce vybraných chemických látek a chemických směsí. Hlavním úkolem inspektorů bude kontrola toho, zda jsou dovážené látky, registrované podle nařízení REACH (č. 1907/2006). Neregistrované látky se nesmí na území Evropské unie dovážet. Kontrolní orgány se v oblasti chemických látek snaží o to, aby zodpovědné evropské podniky nemusely čelit nekalé konkurenci nelegálních dovozů chemikálií ze třetích zemí.

První fáze tohoto projektu byla realizována v období 15. 4. - 30. 6. 2013. Bylo při ní provedeno 18 kontrol (5 větších podniků, 5 středních podniků, 6 malých podniků a 2 mikropodniky).

Z 53 zkontrolovaných látek bylo zjištěno pochybení v registraci u 7 z nich. Za porušení chemické legislativy byly uloženy 4 pokuty, z toho dvě se týkaly bezpečnostních listů a označení; dvě pokutovaly případy nelegálního dovozu neregistrovaných chemických látek. Kontroly byly prováděny na základě informací o dovozech těchto chemikálií (např. chlornanů, halogenderivátů uhlovodíků nebo hnojiv), které inspekci poskytlo Generální ředitelství cel.

Simona Cigánková, tisková mluvčí ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů