Čtvrtek, 28. března 2024

První prototyp tramvaje ForCity začal jezdit v Číně

V červnu loňského roku podepsala Škoda Transportation kontrakt s čínskou firmou CSR Sifang Quingdao Co.Ltd., na poskytnutí licence k technologiím na výrobu nízkopodlažních tramvají typu ForCity (15T). Nedávno byl v Číně vyroben první prototyp tramvaje a firma CSR Sifang Quingdao začíná nabízet tento stroj na tamním trhu. Po Praze a lotyšské Rize bude tramvaj ForCity jezdit i v Číně.

První prototyp tramvaje ForCity začal jezdit v Číně

"V polovině ledna byl prototyp tramvaje ForCity v Číně úspěšně oživen a odzkoušen a za účasti našich techniků byly provedeny zkušební jízdy ve výrobním závodě. Dnes můžeme oznámit, že tramvaj, vyrobená v Číně, je připravena pro prezentaci potencionálním klientům. Je to důkaz, že spolupráce našich dvou firem probíhá úspěšně," říká Tomáš Krsek, předseda představenstva společnosti Škoda Transportation.

V Číně je více než 160 měst s více než jedním milionem obyvatel. V těchto městech jsou plánované velké investice do rozvoje infrastruktury, a právě kolejová vozidla by měla tvořit páteřní systém veřejné dopravy. "Musím zdůraznit, že čínský trh začíná být velmi náročný na požadavky, které se týkají technologické vyspělosti produktů. Tamní trh požaduje pouze světovou špičku. Z tohoto hlediska si velmi vážíme, že jsme tam loni prodali licenci na výrobu tramvají ForCity. Ta kromě Prahy jezdí i v lotyšské Rize," doplňuje Petr Vízdal, ředitel Business developmentu společnosti Škoda Transportation.

Více jak 150 čínských odborníků z řad technického managementu bylo během uplynulého roku proškoleno ve výrobních závodech Škoda Transportation, a tato školení budou pokračovat i v letošním roce. Každá z etap školení byla zaměřena na některou z klíčových oblastí výroby tramvaje. V současnosti jsou tak v Číně připraveni nabízet tramvaj ForCity v tendrech, které vypisují čínská města. "ForCity je v portfoliu tramvají, které nabízíme našim zákazníkům, technologickou špičkou. Je to plně nízkopodlažní tramvaj, která má individuální pohon všech kol a má unikátní otočné podvozky. Tím zvládá i ty nejnáročnější městské tratě," uvedl Josef Bernard, generální ředitel Škoda Transportation.

V půlce loňského roku uzavřela Škoda Transportation s čínskou firmou CSR Sifang Quingdao kontrakt na 10letou licenci na výrobu tramvají ForCity. Prodej licence je potvrzením jedinečnosti a technické vyspělosti tramvaje 15T, která jezdí nejen v hlavním městě Praha, ale i v lotyšské metropoli Rize.

CSR Sifang Quingdao Co. Ltd.:

CSR Sifang Quingdao Co. Ltd. je klíčová dceřiná společnost čínského strojírenského gigantu CSR Corporation Limited. Zaměřuje se například na výrobu vysokorychlostních vlaků, příměstských železničních vozidel nebo metra. Firma má obrovský moderní výrobní areál o rozloze 1 340 000 m2, kde se při výrobě využívají nejpokročilejší technologie. CSR Sifang má vedoucí úlohu v oblasti výzkumu a vývoje vysokorychlostních elektrických jednotek. Jejich nejnovější generace dokonce vytvořila světový železniční rychlostní rekord na trati s běžným provozem.

Škoda Transportation:

Společnost Škoda Transportation je jednou z předních evropských firem v oboru dopravního strojírenství. Mezi její výrobky patří především nízkopodlažní tramvaje, elektrické lokomotivy, příměstské vlakové jednotky, soupravy metra, trolejbusy, ale i trakční motory či kompletní pohony pro dopravní systémy. Tržby skupiny se každoročně pohybují okolo 15 miliard korun a stabilně už několik let zaměstnává zhruba čtyři tisíce lidí. Škoda Transportation má několik dceřiných společností nebo společných podniků nejen v České republice, ale i v Číně, Polsku, Maďarsku, Rusku a Německu. Jen díky vysokým investicím do výzkumu a vývoje může Škoda Transportation přicházet pravidelně na trh s novými a moderními produkty, které si úspěšně nacházejí své místo na zahraničních trzích. Do výzkumu a vývoje investovala společnost za poslední 3 roky přes 3 miliardy korun. Více a zdroj: www.skoda.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů