Pátek, 19. dubna 2024

Hradecký kraj chce ještě letos zavést dotace na výměnu kotlů

Hradecký kraj chce ještě letos zavést dotace na výměnu kotlů

Královéhradecký kraj chce letos zavést dotace na výměnu kotlů. Krajští radní vyčlenili na podporu deset milionů korun, stejnou částku by mělo uvolnit ministerstvo životního prostředí. Letos by podpora mohla stačit na nákup zhruba 600 kotlů. Novinářům to dnes řekl náměstek hradeckého hejtmana Otakar Ruml (KSČM).

Dotace na výměnu kotlů podle Rumla fungují v Moravskoslezském, Ústeckém a Středočeském kraji. "V současné době získáváme zkušenosti z těchto krajů, především z Ústeckého, abychom stanovili pravidla dotací na nákup kotlů," řekl Ruml.

Peníze na dotace musí na konci března schválit zastupitelé, poté kraj uzavře dohodu s ministerstvem. "Pak budeme urychleně stanovovat pravidla, na základě kterých budou tyto dotace poskytnuty. Určitě se to bude týkat fyzických osob a také předpokládám menších podnikatelů," řekl Ruml.

Například v Moravskoslezském kraji bylo díky dotacím v celkové výši 160 milionů korun vyměněno přes 1000 kotlů, další stovky žádostí se ještě zpracovávaly. Od 2. ledna mohli zájemci žádat o dotace znovu, k rozdělení bylo připraveno 60 milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů