Pátek, 26. dubna 2024

Lídři EU budou v Bruselu řešit energetické a klimatické cíle unie

Lídři EU budou v Bruselu řešit energetické a klimatické cíle unie

Klimatická a energetická politika Evropské unie bude hlavním tématem závěrečného dne summitu osmadvacítky v Bruselu. Návrh Evropské komise počítá se závazným snížením emisí oxidu uhličitého do roku 2030 o 40 procent proti úrovním z roku 1990 a s celoevropským závazkem získávat do stejného roku nejméně 27 procent energie z obnovitelných zdrojů. Jednotné stanovisko chtějí členské státy nalézt do října.

Podle některých unijních zemí jsou tyto cíle málo ambiciózní, podle jiných naopak příliš. Do této druhé skupiny patří i Česká republika, která je pro snížení emisí CO2 do roku 2030 jen o 35 procent. Závazek 40 procent je ČR ochotná akceptovat pouze v případě, že se EU vzdá druhého požadavku na sedmadvacetiprocentní podíl využívání obnovitelných zdrojů energie.

V návrhu závěrů summitu, do kterých mohla ČTK nahlédnout, představitelé EU počítají s tím, že diskuze o tomto tématu bude pokračovat v červnu. Jednotné stanovisko ohledně energeticko-klimatických cílů unie chtějí nalézt nejpozději do října.

Energetický a klimatický balíček EU měl být původně hlavním tématem dvoudenní schůzky šéfů států a vlád evropské osmadvacítky. Tuto problematiku ale nakonec zastínil aktuální vývoj krymské krize a diskuze o rozšíření seznamu ruských činitelů, vůči nimž bude EU uplatňovat sankce.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů