Pátek, 26. dubna 2024

Rybáři v Karlovarském kraji znovu vysadí tisíce původních ryb

Rybáři v Karlovarském kraji znovu vysadí tisíce původních ryb

Rybáři v Karlovarském kraji i letos vysadí do řek v regionu tisíce kusů původních druhů ryb. Chtějí tak vrátit do řek druhy, které zde téměř vymizely. Populaci navíc v minulých letech decimovali kormoráni, řekl ČTK Michal Blahůšek z karlovarské organizace Českého rybářského svazu. Na vypuštění mladých ryb opět rybářům přispěje Karlovarský kraj 150.000 korunami.

Vloni se díky penězům rybářů a kraje podařilo vysadit desítky tisíc říčních a potočních ryb. "Letos díky teplé zimě se kormoráni nemuseli kvůli zamrzlým rybníkům uchýlit na řeky, a tak je větší šance, že vysazené ryby dospějí," řekl ČTK Blahůšek. Rybáři podle něj loni na vypouštění ryb dali 169.000 korun.

Podle krajského radního pro životní prostředí Václava Jakubíka (KSČM) se tak daří rozšířit populaci dříve běžných ryb, například lipany má ve svém znaku i město Aš. "Ryby se vypouštějí do Rolavy, Teplé a Ohře. Jedná se například o lipany, mníky, ostroretky a další," upřesnil Jakubík.

Do revírů na Karlovarsku, v Lokti a na Sokolovsku rybáři vypustili vloni 18.000 kusů jelce jesena, do Ohře na Chebsku pak 22.000 kusů ostroretky říční. Do pstruhových revírů Kynšperk nad Ohří, Kraslice a Karlovy Vary vysadili 15.000 lipanů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů