Čtvrtek, 28. března 2024

Liberecký dopravní podnik testuje autobus s hybridním pohonem

Liberecký dopravní podnik testuje autobus s hybridním pohonem

Liberecký dopravní podnik testuje autobus s hybridním pohonem. V letošním roce budou mít Liberečané možnost vyzkoušet také cestování autobusy s elektrickým pohonem. ČTK to dnes řekl generální ředitel dopravního podniku Luboš Wejnar.

"Když jsme loni na podzim viděli na veletrhu hybridní autobus, chtěli jsme ho vyzkoušet," řekl dnes ČTK generální ředitel dopravního podniku Luboš Wejnar. Zájem testovat vůz v náročných podmínkách podhorského Liberce měl i výrobce, firma Volvo. Cestující bude až do konce března autobus vozit na komerční lince 600 do nákupního centra Globus. Linka je zdarma a není nutné do autobusu montovat odbavovací systém.

"Nebráníme se zavádění nových technologií v městské dopravě," řekl Wejnar. Je to podle něj cesta nejen k nižším nákladům na pohonné hmoty, ale také k čistšímu ovzduší ve městech. V Liberci v současné době jezdí třetina autobusů s pohonem na stlačený zemní plyn, u naftových autobusů stále častěji využívá dopravní podnik bionaftu.

Autobus, který mají možnost Liberečané otestovat, kombinuje naftový motor s elektromotorem. Elektrické baterie se dobíjejí při brzdění, elektřinu pak autobus využívá při rozjezdu a dieselový motor se zapojuje až při rychlosti nad 20 kilometrů za hodinu. Hybridní autobusy Volvo už v evropských městech jezdí, nejvíc se využívají v Británii. Vozy s hybridním pohonem ale nabízejí také třeba SOR nebo Škoda Electric.

Největší dopravce v Libereckém kraji Bus Line zatím o hybridních autobusech neuvažuje. "Loni jsme ale testovali elektrické autobusy v Jablonci a v České Lípě," řekl dnes ČTK generální ředitel Tomáš Roubiček. O jejich nákupu však firma zatím neuvažuje. Podnik dává přednost vozům s plynovým pohonem, které tvoří 15 procent vozového parku, a využívá i bionaftu. "Elektrické autobusy jsou zatím výrazně dražší než naftové nebo plynové," dodal Roubiček.

Leona Vacková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů