Pátek, 26. dubna 2024

Teplárna Č. Budějovice zahájila stavbu odsiřovacího zařízení

Teplárna Č. Budějovice zahájila stavbu odsiřovacího zařízení

Českobudějovická Teplárna zahájila stavbu odsiřovacího a denitrifikačního zařízení uhelného kotle. Sníží se tím objem emisí oxidu siřičitého až o 80 procent. Projekt za 428 milionů korun by měl být hotový do konce roku 2015. ČTK o tom dnes informoval mediální zástupce Teplárny České Budějovice Zdeněk Zuntych.

"Jde o součást naší dlouhodobé péče o ekologii a životní prostředí. Tato investice přitom bude mít zásadní vliv na čistotu ovzduší ve městě a okolí," řekl předseda představenstva Teplárny České Budějovice Miroslav Houfek. V době výstavby budou odstaveny oba kotle, což se podle Houfka nijak nedotkne dodávek tepelné energie.

Zakázku na stavbu odsiřovacího zařízení získala společnost Tenza, která skončila v tendru druhá. Vítěz veřejné soutěže, Sdružení pro odsíření spalin, jehož členy byly Škoda Praha a Škoda Praha Invest, totiž nakonec odstoupil. "Samozřejmě to pro nás představovalo nepříjemnou komplikaci, ale věříme, že konečné termíny předání díla nejsou ohroženy. Společnost Tenza je v oboru respektovaným dodavatelem," dodal Houfek.

Teplárna získala na projekt dotaci ve výši 30 procent uznatelných nákladů ze Státního fondu životního prostředí. Ke snížení ekologické zátěže teplárnu přinutila evropská legislativa. Předloni vypustila do ovzduší přes 443 milionů kilogramů chemických látek a zůstává největším znečišťovatelem ovzduší na jihu Čech.

Loňské hospodářské výsledky Teplárna České Budějovice ještě nezveřejnila. Rok 2012 však pro ni byl jedním z nejúspěšnějších, skončil se ziskem 184 milionů korun. Celkové výnosy meziročně vzrostly o 264 milionů korun na 1,4 miliardy. Teplárna vyplatila na dividendách přes 65 milionů korun, což bylo nejvíce v historii a třikrát více než loni. Majoritním akcionářem je s 80 procenty akcií město.

Marek Bílek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů