Čtvrtek, 28. března 2024

Praha chystá tendr na svoz odpadu, Pražské služby zatím neovládla

Praha chystá tendr na svoz odpadu, Pražské služby zatím neovládla

Praha v nejbližších dnech zřejmě vypíše otevřenou soutěž na svoz odpadu. V rozhovoru s ČTK to řekl náměstek primátora Jiří Vávra (TOP 09). Hodnota zakázky by se podle odhadů měla pohybovat nad dvěma miliardami korun. Město tlačí čas. Několikrát prodloužená problematická smlouva na svoz odpadu totiž na podzim končí. Praze se ale dosud nepodařilo vyjednat koupi firmy Pražské služby, prostřednictvím které si chtěla služby v dalších letech zajišťovat sama.

Hlavní město má se zajištěním svozu odpadu dlouhodobé problémy. Původní desetiletá smlouva s Pražskými službami skončila na konci roku 2011. Praha chtěla vybrat nového dodavatele, ale tendr kvůli pochybnostem zrušila. Od té doby několikrát po sobě smlouvu s Pražskými službami bez řádné soutěže prodloužila. Naposledy vloni takto zadala zakázku na deset měsíců za více než miliardu korun.

Praha ve firmě Pražské služby, které se starají o úklid a odpadky, drží 76,92 procenta akcií. Zbytek patří šesti dalším subjektům. Největší část, zhruba šestinu, vlastní Northward Holding Limited, která ji před časem koupila od skupiny Natland. Praha se už několik měsíců snaží dojednat s firmou odkup akcií. Zatím se ale shodu napodařilo najít, řekl Vávra. Praha podle něj za podíl nabízela 750 milionů korun, akcionář chce ale o 100 milionů víc.

Ač Praha vlastní ve firmě majoritu, nemůže jí kvůli zákonu o veřejných zakázkách tendr přímo přidělit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů