Pátek, 26. dubna 2024

Mýdlové ořechy z Indie slouží jako surovina pro čisticí prostředky

Mýdlové ořechy z Indie slouží jako surovina pro čisticí prostředky..

Mýdlové ořechy z Indie slouží jako surovina pro čisticí prostředky

Nataša Foltánová emigrovala před sametovou revolucí do Kanady. Vystudovala mezinárodní obchod na Concordia University v Montrealu. "Z těch deseti let v Kanadě dodnes čerpám," říká.

Když se vrátila do Česka, živila se překládáním. Se svým tehdejším mužem se přestěhovala na vesnici u Brna. Starosti všedního dne ji přivedly k šetrné drogerii. "Měli jsme dům se zahradou, v blízkosti septik, který nebyl napojený na veřejnou kanalizaci. Nelíbilo se mi, že do něj pouštím i saponáty, a někdo mi tehdy doporučil k praní a úklidu mýdlové ořechy."

V roce 2008 se Foltánová vydala do Indie a Nepálu, kde se mýdlové ořechy (Sapindus mukorossi) používají odpradávna jako rostlinný prací prostředek. Když se vrátila, založila firmu Tierra Verde, začala ořechy dovážet i prodávat. Největší úspěch kromě Česka zaznamenala na Slovensku, v Maďarsku a ve Skandinávii.

"Zprvu se kuličky ořechů dávaly do sáčku s prací várkou. Ale uvědomila jsem si, že dlouhodobě je tento způsob praní neudržitelný. Našla jsem si technologa a ten vyvinul nové receptury na čisticí prostředky. Vývoj trval přes rok, pracujeme se surovinou, se kterou v Česku neměl nikdo zkušenosti," připomíná Foltánová.

Produkty se dnes dají koupit v drogeriích DM, v bioprodejnách nebo e-shopech, nejsou dražší než ty obvyklé. Jejich účinnost firma průběžně testuje.

"Původně jsme měli ořechy z Nepálu, ale s Nepálci se nedalo obchodovat, šlo spíše o dobrodružství. Po půl roce jsem se vypravila do Indie. Máme dodavatele z Indie a spolupracujeme přes pět let," říká Foltánová, která tvrdí, že netouží po megafabrice, ale zakládá si na ruční práci. "Ořechy rostou v lese, sbírají je indické ženy do plachet. Pak musí paličkami každý ořech rozbít a vyndat semeno, potřebujeme slupky. Ty se dávají do pytlů a každý měsíc přivezeme paletu ořechů do Česka," vysvětluje Foltánová. "Výhodou je, že jde o obnovitelnou surovinu, nemusí se ničit celá rostlina." Z pecek se vyrábějí šperky.

Zatím je Tierra Verde malá firma s obratem šest milionů korun ročně. Pracují v ní nadšenci, kteří myslí na zdravý životní styl. Foltánová ráda cestuje, v poslední době hlavně na Saharu. Říká, že prý tam medituje o smyslu podnikání. "Přišla jsem na to, že když něco dělám kvůli lidem a planetě, tak všechno funguje jinak. Neříkám, že mě nezajímají čísla, zaměstnávám ve firmě lidi. Firma musí prosperovat, ale chci, aby byly peníze jen prostředkem," říká Foltánová.

Kromě ekodrogerie nabízí firma výrobky z recyklovaných materiálů pod značkou Born Again. Získávají kvalitní materiál, ze kterého šijí tašky, pouzdra a obaly. "Dáváme práci lidem z chráněných dílen a to je něco, co mě baví. Zjistila jsem, že to zajímá i zákazníky, jde o recyklovatelné obaly Recy*Pack. I konvenčně uvažující firmy přicházejí na to, že když zákazníkům pošlou zboží v recyklovaných obalech, bude to pro ně dobrá reklama." Foltánová hledá designéry, se kterými by tento nápad dále rozvíjela.

Nedávno vsadila na osobní marketing. Na Krétě ji prý moře inspirovalo ke "vzkazům v lahvi". Od té doby je na každé lahvi s čisticími prostředky leták, který popisuje filozofii firmy.

"Chci vyjádřit to, co cítím ke světu," říká Foltánová. "Na Sahaře jsem přišla na to, že je jedno, co člověk dělá, pokud najde sám sebe. A já jsem šťastná v tom, co dělám a že to lidi kolem mě oslovuje."

Sní o tom, že až se firmě bude více finančně dařit, přestěhují se do ekologicky udržitelné budovy. Chce vytvořit komunitu s dalšími firmami, kterým také záleží na životním prostředí.


Nataša Foltánová
V roce 2008 založila firmu Tierra Verde, která jako jednu ze surovin pro netradiční drogerii používá mýdlové ořechy. Nápad byl letos představen na festivalu Česká inovace.

AUTOR: Hana Kejhová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů