Úterý, 19. března 2024

Na vylepšení a opravy obytných domů lze získat výhodné úvěry a dotace

Na opravy paneláků a činžáků půjde z fondů EU až 15 miliard. Dotace na bytové domy budou jednou z priorit nových eurofondů.

Na vylepšení a opravy obytných domů lze získat výhodné úvěry a dotace

Sedmapadesátiletý Vasil Simkovič je známý jako nadšený sportovní fanoušek, který obráží reprezentační fotbalové či hokejové zápasy v masce Fantomase. Kromě toho je ale také spolumajitelem skupiny stavebních firem Termo + holding, která se hodně věnuje opravám panelových domů. Loni se dvěma z nich uspěla i v soutěži o panelák roku.

Simkovičovi podřízení, kteří mají se zateplováním obytných domů bohaté zkušenosti, říkají - boom zkrášlování unylých sídlišť je pryč. "Do roku 2012 tady pořád byly nějaké dotační programy, ale to skončilo. Vliv měla i ekonomická krize. Teď se čeká na nějaký impulz," odpověděl Petr Hejda, který má v holdingu na starost nové zakázky.

Impulz by měl přijít za rok. Snižování energetické náročnosti českých bytových domů, tedy paneláků a činžáků, je jednou z priorit nových evropských fondů. "Bude na to do roku 2020 vyčleněno 15 miliard korun. Peníze nepůjdou jen na zateplování, ale třeba i na výměnu topných systémů," řekla HN ředitelka Státního fondu rozvoje bydlení Eva Helclová.

Podle ní se budou evropské peníze používat na dotace i na úvěry. "Budeme to kombinovat s národními zdroji. Typický příklad může být, že z evropských peněz majitel dům zateplí, z tuzemských opraví výtah," vysvětlila Helclová.

Dotace vs. půjčka

Zatímco na rekonstrukci rodinného domu lze získat (byť za cenu poměrně velké administrativní náročnosti) příspěvek z programu Nová zelená úsporám, majitelé činžáků či paneláků mají smůlu.

K dispozici jsou jen úvěry, které nabízí právě fond rozvoje bydlení. "Lidé i firmy to využívají, máme takové klienty, ale je jich mnohem méně než dřív," doplnil Petr Hejda ze společnosti Termo + holding.

Šancí, jak si sáhnout na další peníze, bylo sledovat krajské nebo městské granty. Ty byly v minulých letech z velké části také financovány z regionálních programů EU. Například v Mladé Boleslavi se takto podařilo opravit z velké části Severní sídliště.

Do té doby, než se rozjede zkraje roku 2015 zcela nový evropský operační program, který investice do obytných budov umožní, zbývá nynější projekt fondu bydlení Panel 2013+. Ten funguje čistě jako bankovní služba - nabízí úvěry s až třicetiletou fixací. A podobné půjčky lze získat i na výstavbu nájemních bytů či bytů pro seniory.

Až 150 tisíc si mohou s dvouprocentním úrokem na deset let u fondu půjčit mladé rodiny na opravy svých nemovitostí. To je ale jen nepatrně výhodnější než komerční nabídky a podobné to je u úvěrů pro majitele bytových domů.

Spásné fondy

Eurofondy mají být v příštích letech motorem tuzemského stavebnictví a investic do snižování energetické náročnosti domů.

Vláda například chce do roku 2020 s pomocí EU utratit až 70 miliard právě za ekologické úpravy domů, které patří buď ministerstvům, nebo krajům a městům. Projekt, o němž minulý týden informovaly HN, má sloužit i jako určitá náplast pro český průmysl poté, co se zrušil tendr na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín.

Další miliardy, tentokrát z balíku určeného na čistší ovzduší, dovolí desítkám tisíc domácností vyměnit si staré kotle za modernější a efektivnější. Bude to vůbec poprvé, kdy budou o peníze z EU žádat přímo rodiny. "Mělo by to být možné na celém území České republiky," řekl HN ředitel Státního fondu životního prostředí.

Až dosud na příspěvek na ekologičtější kotle dosáhli jen lidé v nejzamořenějších regionech - na severní Moravě, ve středních Čechách, na Ústecku či v Královéhradeckém kraji. Speciální dotační program na výměnu kotlů má i hlavní město.

Zelená ikona

Stálicí mezi politiky, stavebníky i ekonomy je Zelená úsporám (dnes oficiálně pojmenovaná Nová zelená úsporám). Ta byla původně určená i na zateplování panelových domů, dnes už ale z ní lze získat dotaci jen na opravy rodinných domů.

Podmínkou mimo jiné je, že rekonstrukce - obvykle složená ze zateplení a výměny oken - zajistí pokles ročních nákladů na energie aspoň o 40 procent. Ten, kdo se třeba rozhodne postavit si pasivní úsporný dům, může dostat až půl milionu korun. S projektem, který má na starost Státní fond životního prostředí, se počítá i do dalších let.

Letos jsou v něm dvě miliardy, do roku 2020 přes něj vláda chce na rekonstrukce přerozdělit až 27 miliard. Problém ovšem je, že finance na ně má zajišťovat prodej emisních povolenek - jejich cena ale klesá, a tak s ním musí ministerstvo životního prostředí vymýšlet, kde na Zelenou úsporám sehnat peníze.


Kde získat úvěr či dotaci na opravu domu

Pro ty, kteří chtějí letos investovat do rekonstrukcí svých nemovitostí, je připraveno zhruba 3,5 miliardy korun. Většina z toho na dotace na zateplování rodinných domů, část pak na úvěry hlavně pro majitele bytových domů.

1,9 MLD. KČ

NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM

V programu je pro letošní rok 1,9 miliardy. Dotaci lze získat na zateplení fasády, výměnu oken či nákup ekologičtějšího vytápění. Je ale třeba splnit poměrně přísné administrativní podmínky, mimo jiné je nutné mít zpracovaný ekologický audit domu. Určeno jen na opravy rodinných domů.

600 MIL. KČ

PANEL 2013+

Státní fond rozvoje bydlení už několik let nabízí podporu pro revitalizace bytových domů, nemusí jít jen o paneláky. Pro rok 2014 je v programu 600 milionů korun, o dvě třetiny z nich už je ale zažádáno. Úvěry mají až třicetiletou fixaci, úroky začínají na 0,75 procenta.

300 MIL. KČ

ÚVĚRY PRO MLADÉ RODINY

Mladé rodiny nebo samoživitelé do šestatřiceti let mohou u Státního fondu rozvoje bydlení získat půjčku až 150 tisíc korun na opravy bydlení. Úvěr je na deset let a je úročený dvěma procenty. Celkem je v balíku na rok 2014 tři sta milionů korun, většina peněz je stále k dispozici.

550 MIL. KČ

JESSICA

Je to pilotní projekt, na němž se testuje půjčování evropských peněz. V programu je 550 milionů korun, mají pomoct opravit hlavně společné prostory bytových domů. O úvěry s dlouhou fixací mohou žádat všichni majitelé bytových domů, tedy obce, firmy, lidé či neziskové organizace, podmínkou EU ale je, že nemovitost musí být součástí takzvaných integrovaných plánů rozvoje města. Ty má dnes 41 českých měst, jejich seznam je na webu fondu bydlení.

50 MIL. KČ

KOTLÍKOVÉ DOTACE

Jsou aktuálně k dispozici v Královéhradeckém kraji (20 milionů) a v Ústeckém kraji (30 milionů). Největší zkušenosti s nimi mají na severu Moravy. Příspěvek lze získat i v Praze v rámci projektu Čistá energie Praha 2014.

Výše podpory na pořízení ekologičtějšího topení se pohybuje podle typu přístroje mezi 20 až 40 tisíci korun. Od příštího roku bude možné čerpat na výměnu kotle peníze z fondů EU.

400 MIL. KČ

VÝSTAVBA NÁJEMNÍCH DOMŮ

Dalším úvěrovým programem fondu rozvoje bydlení je projekt, který má podpořit výstavbu nájemních bytů velikosti od 25 do 90 m2. Pro letošek se počítá s úvěrovým objemem 400 milionů, 90 procent všech letošních žádostí v objemu 240 milionů je na byty pro seniory.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů