Čtvrtek, 28. března 2024

Praha pokračuje v jednáních o akvizici Pražských služeb

Praha pokračuje v jednáních o akvizici Pražských služeb

Praha dál pokračuje ve vyjednávání o akvizici firmy Pražské služby. Záměr dnes projednala rada města. Na konci měsíce jej na stůl dostanou zastupitelé. V červnu se pak sejde mimořádná valná hromada společnosti. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Jiří Vávra (TOP 09). Hodnotu podílu nesdělil. Pražské služby si prý nechají vypracovat znalecké posudky. Je zřejmé, že půjde o obchod za stovky milionů korun.

Hlavní město drží 76,92 procenta akcií firmy. Zbytek patří šesti dalším subjektům. Největší část přitom vlastní Northward Holding Limited, která ji před časem koupila od skupiny Natland.

Akvizici Pražských služeb řeší Praha už několik měsíců. Prostřednictvím vlastní firmy si chtěla v dalších letech sama zajišťovat svoz odpadu nebo úklid. Jednání ale doposud nebyla úspěšná. Northward Holding Limited se podle Vávry před nedávnem obrátila přímo na Pražské služby. Jednání se tak znovu rozeběhla.

Už dřív zaznělo, že Praha za podíl Northward Holding Limited nabízela 750 milionů korun, menšinový akcionář ale žádal o 100 milionů víc. Tuto informaci dnes náměstek nechtěl komentovat.

Hlavní město má se zajištěním svozu odpadu dlouhodobé problémy. Původní desetiletá smlouva s Pražskými službami skončila na sklonku roku 2011. Praha chtěla vybrat nového dodavatele, ale tendr kvůli pochybnostem zrušila. Od té doby několikrát po sobě smlouvu s Pražskými službami bez řádné soutěže prodloužila. Naposledy loni takto zadala zakázku na deset měsíců za více než miliardu korun.

Nedávno rada rozhodla o vypsání čtyřletého tendru na svoz a nakládání s komunálním odpadem, jehož hodnota se pohybuje kolem čtyř miliard korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů