Sobota, 27. dubna 2024

Z nelegální skládky v Bulovce už zmizela polovina odpadu

Z nelegální skládky v Bulovce už zmizela polovina odpadu

Z nelegální skládky německého odpadu v Bulovce na Liberecku už zmizela polovina odpadu. Likvidaci téměř 4500 tun zaplatili Němci, do liberecké spalovny společnosti Termizo nechali odvézt 3523 tun plastů a 976 tun textilu. Zhruba stejné množství odpadu v bývalém zemědělském areálu ještě zbývá, dokončení likvidace je na Libereckém kraji. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana pro životní prostředí Josef Jadrný (Změna pro Liberecký kraj).

"Zadali jsme už technický prováděcí projekt druhé etapy, protože nám tam zbyly odpady, které nemůžeme jen pálit, a tak potřebujeme přesně zmapovat, které odpady půjdou na spálení nebo energetické využití a které odpady budeme muset skládkovat nebo likvidovat jinak," doplnil Jadrný. Ve chvíli, kdy bude studie hotová, bude kraj hledat nejen toho, kdo odpad zlikviduje, ale také pomoc při financování.

Náklady na likvidaci odpadu v druhé etapě mohou podle Jadrného dosáhnout až deseti milionů korun. V krajském rozpočtu jsou zatím připraveny dva miliony, dokončení likvidace je ale plánováno až do poloviny příštího roku. Odpad se bude opět pálit v zimní sezoně, která je na to optimální. Těch 4500 tun, které letos v zimě Termizo spálilo, dokáže podle Jadrného zajistit teplo pro 1000 libereckých domácností na celý rok a elektřinu pro 200 domácností na stejně dlouhé období.

Do zemědělského areálu v Bulovce - Arnolticích byly na přelomu let 2005 a 2006 dovezeny tisíce tun plastů, textilu s příměsí použité obuvi a koberců původem z Německa. Údajně měly být znovu využity, zpracováno a využito však bylo podle odhadů jen něco málo přes 500 tun textilu a plastů. Ve čtyřech objektech a na volném prostranství zůstalo uskladněno téměř 9000 tun odpadu. První etapa likvidace podle Jadrného ukázala, že odpad je v takovém stavu, že už není možné ho vytřídit a znovu využít. "Materiál je navíc v takovém stupni degradace, že jeho likvidace je nutná, protože by mohl být hrozbou pro životní prostředí," zdůraznil.

Odpad většinou z Německa byl i v dalších místech na Frýdlantsku. Uskladněn byl většinou v soukromých skladech v bývalých zemědělských areálech také v nedalekých Černousích nebo Dolní Řasnici. Velkým problémem byly pro obyvatele nejen skládky, ale také požáry. Už v roce 2007 zapálil neznámý žhář odpady v Dolní Řasnici, o dva roky později hořela skládka v Černousích. V roce 2012 vyjížděli hasiči dvakrát do Bulovky. "Podle našich informací by už nikde jinde odpady být neměly, všechno se to v minulých letech sváželo do Bulovky," dodal Jadrný.

Leona Vacková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů