Středa, 24. dubna 2024

Dotace na kotle lidé v hradeckém kraji po týdnu vyčerpali

Dotace na kotle lidé v hradeckém kraji po týdnu vyčerpali

Lidé v Královéhradeckém kraji po týdnu vyčerpali dotaci 20 milionů korun na výměnu starých neekologických kotlů. Hejtmanství od 12. do 19. května přijalo asi 390 žádostí o dotaci. Dál bude úřad přijímat ještě asi 40 žádostí od náhradníků. Největší zájem byl o příspěvek 60.000 korun na automatický kotel na tuhá paliva emisní třídy číslo čtyři. Nejmenší zájem byl o dotace na plynové kotle. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana Otakar Ruml(KSČM).

Výše podpory činí od 15.000 do 60.000 korun, podle druhu nově instalovaného kotle. Dotační program rovným dílem financují kraj a ministerstvo životního prostředí. První den přijímání žádostí byl s velkými frontami, několik desítek prvních zájemců čekalo na otevření podatelny přes noc. Následně byl příjem žádostí bez čekání.
Nyní bude kraj v koordinaci se Státním fondem životního prostředí žádosti vyhodnocovat. "Do dvou měsíců by měli být žadatelé vyrozuměni, zda mají na dotaci nárok. Pak budou mít majitelé starých kotlů až devět měsíců na jejich výměnu a doložení dokladů k proplacení dotace," uvedl Ruml.

Dotace na výměnu kotlů už fungují v Moravskoslezském, Ústeckém a Středočeském kraji. Například v Moravskoslezském kraji se díky dotacím od roku 2012 podařilo vyměnit 4500 starých kotlů za 220 milionů korun.
Podporu na výměnu starých neekologických kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním za nové účinné nízkoemisní zdroje tepla poskytuje ministerstvo ve spolupráci s jednotlivými kraji od roku 2012.

Zdeněk Rychtera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů