Sobota, 20. dubna 2024

Rusko si v následujících 20 letech údajně zachová vedoucí pozici v dodávkách ropy a zemního plynu ve světě

Rusko si v následujících 20 letech údajně zachová vedoucí pozici v dodávkách ropy a zemního plynu ve světě

Rusko si v následujících 20 letech zachová vedoucí pozici v dodávkách ropy a zemního plynu ve světě. K takovému závěru došli odborníci z britské společnosti BP ve své každoroční zprávě Světové energetické perspektivy. BP se domnívá, že úroveň těžby ropy v RF bude stoupat i díky těžbě ze špatně dostupných ložisek a břidlic. A tradičních zásoby zemního plynu postačují ještě na dalších sto let.

Těžba ropy a zemního plynu má v Rusku velkou perspektivu. V průběhu 20 let, Rusko, nejen, že zůstane největším exportérem energetických surovin na světě, ale ještě bude zvyšovat tempo těžby. V roce 2035 tak těžba ropy stoupne ze současných 523 na 548 milionů tun ročně a zemního plynu z nynějších 672 na 807 miliard krychlových metrů ročně. Odborníci z BP se svými odhady blíží skutečnosti, protože takové ukazatele jsou pro Rusko plně reálné, domnívá se ředitel analytického oddělení společnosti Alpari

Alexandr Razuvajev:

Předpověď je to dost spravedlivá. Je založena především na údajích o zásobách na Východní Sibiři a v Arktidě. Tato předpověď je potvrzena kroky BP. Minulý rok se tato společnost hned po ruském státu stala druhým akcionářem společnosti Rosněfť. Máme zde tedy skutečnost, že britská společnost nejen oznámila prognózu, ale ještě investovala své peníze. BP učinila správně, i kdyby ve světě došlo ke snížení poptávky po ropě. Poptávka po zemním plynu určitě klesat nebude. Podle různých odhadů Rusku patří přibližně třetina světových zásob zemního plynu. A to ještě jednou potvrzuje správnost odhadů BP.

Odborníci BP se také domnívají, že Rusko může zvyšovat objem těžby ropy z netradičních zdrojů. První kroky v tomto směru jsou vidět už nyní: kvůli vytvoření podmínek k použití technologií potřebných těžbě podobné ropy, zavedlo Rusko daňové úlevy pro společnosti, které chtějí těžit z těžce dostupných nalezišť. Během dvaceti let země zaujme v těžbě těžce dostupné ropy druhé místo na světě. S tímto závěrem odborníků BP souhlasí i generální ředitel Fondu národní energetické bezpečnosti Konstantin Simonov:

Rusko vlastní solidní zásoby netradiční ropy. Jedná se o naši strategickou rezervu, kterou plánujeme začít těžit v perspektivě 30, 50 a více let. Díky tomu, že do těžby zapojíme netradiční ložiska, budeme moci výrazně prodloužit dobu, po kterou bude ruský ropný průmysl ve světovém měřítku dominovat a zachovat tak naše místo největšího exportéra energetických surovin na světě.

Těžbu těžce dostupné ropy zjednoduší geografická poloha těchto nalezišť, poznamenává Konstantin Simonov:

V čem spočívá naše výhoda? Spočívá v tom, že se netradiční ropa ve většině případů nachází v podobných lokalitách, jako ta tradiční. Často se nachází ve stejném místě, ale hlouběji. Znamená to, že se může jednat o tu samou Západní Sibiř, kde se už pod dnes těženým ložiskem nachází v hlubší geologické vrstvě ropa, kterou je obtížné těžit. Fakticky zde ale již máme vybudovánu infrastrukturu a postavené ropovody. Z tohoto pohledu budou náklady na dopravu menší, než kdybychom těžili tradiční ropu ze vzdálenějších ložisek, ke kterým bychom museli postavit potrubí.

I když čelní pozice Ruska v těžbě a exportu tradičních energetických surovin zcela logická, tak jeden z bodů zprávy BP způsobil skutečnou senzaci. Britští odborníci v blízké perspektivě předpovídají Latinské Americe a Rusku vedoucí postavení v těžbě ropy z břidlic. Ve zprávě se píše, že Rusko bude v roce 2035 produkovat 800 tisíc barelů této ropy denně a Latinská Amerika 700 tisíc. Kolik ložisek břidlicové ropy skrývá ruská země, není možné přesně říci. Podrobný průzkum břidlic v Rusku zatím nebyl proveden, protože to jednoduše nebylo třeba: důraz byl kladen na průzkum tradičních ložisek, která se nacházejí snad po celé zemi. Ministerstvo energetiky RF však navrhuje vrátit se k této otázce, aby bylo možné vyzkoušet technologie těžby ropy z břidlic, které byly používány v USA a prověřit je v ruských podmínkách. Podle údajů, které má ministerstvo k dispozici, se v Rusku může nacházet 12 oblastí s výskytem břidlicové ropy o objemu téměř 6 miliard tun. Znamená to, že potenciál takové těžby je obrovský.

ZDROJ:http://czech.ruvr.ru

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů