Pátek, 29. března 2024

Zastupitelé schválili akvizici Pražských služeb za 950 milionů

Zastupitelé schválili akvizici Pražských služeb za 950 milionů

Pražští zastupitelé dnes po několikahodinové diskusi odsouhlasili dlouho plánovanou akvizici akciové společnosti Pražské služby. Minoritní podíly vyjdou na 950 milionů korun. Praha zároveň v příštích letech navýší základní kapitál firmy o 300 milionů korun. S rozhodnutím nesouhlasí opozice. Hodnotu obchodu považuje za neadekvátní. Město chce prostřednictvím stoprocentně vlastněné firmy zajišťovat svoz komunálního odpadu, s nímž má dlouhodobé problémy.

Hlavní město drží 76,92 procenta akcií Pražských služeb. Zbytek patří šesti dalším subjektům. Největší část (19,3 procenta) vlastní Northward Holding Limited, která ji před časem koupila od skupiny Natland, a nyní projevila zájem podíl prodat. Pokud Praha firmu ovládne, bude jí v souladu se zákonem moci zadávat zakázky bez výběrového řízení, včetně zakázky na svoz odpadu.

Minoritní podíl oproti původním plánům nekoupí přímo město, ale Pražské služby. Pokyn jim k tomu musí dát na pátek svolaná mimořádná rada města a následně v příštím týdnu valná hromada Pražských služeb, řekl dnes zastupitelům náměstek primátora Jiří Vávra (TOP 09).

Hlavní město má se zajištěním svozu odpadu dlouhodobé problémy. Původní desetiletá smlouva s Pražskými službami skončila na sklonku roku 2011. Praha chtěla vybrat nového dodavatele, ale tendr kvůli pochybnostem zrušila. Od té doby několikrát po sobě smlouvu s Pražskými službami bez řádné soutěže prodloužila. Naposledy loni takto zadala zakázku na deset měsíců za více než miliardu korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů