Pátek, 29. března 2024

Praha 11 hledá firmu na péči o zeleň, ročně zaplatí až 50 milionů

Praha 11 hledá firmu na péči o zeleň, ročně zaplatí až 50 milionů

Praha 11 vypíše zakázku na úklid a péči o veřejnou zeleň. Rozhodli o tom dnes zastupitelé městské části. Její hodnota se pohybuje v desítkách až stovkách milionů korun v závislosti na délce smlouvy. Vítězná firma bude na Jižním Městě sekat trávu, starat se o dětská hřiště, parky nebo úklid po psech. Podle současné smlouvy městská část platí firmě Pragflora Group a.s. za údržbu zeleně více než 40 milionů korun ročně.

Radnice musí vybrat novou firmu do konce července, kdy dosavadní čtyřletá smlouva končí. Vedení městské části určilo finanční rámec zakázky na 198 milionů korun, pokud by byla smlouva uzavřena na čtyři roky. Délku tendru chce ale teprve určit, měl by být delší než jeden rok.

Opozice záměr tvrdě kritizovala. Nelíbilo se jí, že je zakázka připravována teprve dva měsíce předtím, než vyprší současná smlouva. Kritizuje také finanční rámec, který je vyšší, než kolik platí radnice v současné době. Opoziční zastupitelé v té souvislosti poukázali na to, že od začátku roku se Praha 11 nestará o veřejnou zeleň patřící soukromníkům, což mělo vést k úsporám několika milionů korun.

Podle zástupců radnice zvolený postup vyžaduje zákon o veřejných zakázkách a konečnou cenu určí výběrové řízení. Současná cena je prý nižší, protože nezahrnuje náklady na úklid a není vypočítána s DPH.

Dlouhé projednávání bodu doprovázela velmi zjitřená atmosféra, která se již v zastupitelstvu Jižního Města stala zvykem. "Nejde jen o městskou část, ale o prachy. ... A kdo ví, jestli jsou určeny na zeleň, jestli nejsou na volby roku 2014," řekl například opoziční zastupitel Zdeněk Kvítek (Hnutí pro Prahu 11) o zastupitelích ODS. Naopak místostarostka Eva Štampachová (ODS) vyzvala opozičního zastupitele Ladislava Kose (Hnutí pro Prahu 11), aby "přestal blbnout".

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů