Pátek, 19. dubna 2024

Ruští vědci vyvinuli novou technologii těžby kovů vzácných zemin

Zlato je už mnoho let vnímáno jako symbol bohatství a blahobytu. Jedna unce, což je přibližně 30 gramů, stojí více, než 1.500 USD. Zlato však nejdražším kovem není.

Ruští vědci vyvinuli novou technologii těžby kovů vzácných zemin

Stejných 30 gramů rhodia stojí 7000 USD. A zcela vzácné kovy, jako je, například, osmium nebo kalifornium, ani nemají tržní cenu stanovenu. Kalifornium je v dnešní době získáváno pouze na dvou reaktorech na světě v objemu 30 mikrogramů ročně.

Bez tzv. prvků vzácných zemin si dnes není možné představit rozvoj současné vědy a techniky. Vědci je už označují za "zlato 21. století", říká generální ředitel společnosti Aksion - redkije i dragocennyje metaly (vzácné a drahé kovy) Dmitrij Kondruckij:

Hlavním dodavatelem těchto strategických surovin na světový trh je nyní Čína, kde se těží 95% kovů vzácných zemin. V nejbližší budoucnosti by však mohl být čínský monopol narušen. Ruští vědci vyvinuli novou technologii těžby kovů vzácných zemin: zdá se, že je možné je těžit v chemické laboratoři. Taková laboratoř se nachází v chemickém závodě v Permském kraji na severozápadě Ruska. Přičemž, v okolí se žádné naleziště kovů vzácných zemin nenachází. Místní chemici získávají unikátní prvky z vody s pomocí zvláštních pryskyřic, kde probíhá výměna iontů.

Avšak k tomu, aby bylo možné konkrétní vzácný prvek oddělit, je třeba speciální selektivní pryskyřice. Tato pryskyřice nachází ve vodě ionty jednoho konkrétního prvku, například zlata, nebo platiny.

Největší komplikace spočívá v tom, že vlastnosti mnohých kovů vzácných zemin se velmi podobají. Znamená to tedy, že vytvořit pryskyřici k získávání jednoho konkrétního prvku, je práce velmi jemná.

Z pohledu podnikání jsou zatím výsledky permských vědců start-up. O jejich technologie však projevily zájem velké těžařské společnosti.

Kromě technologických roztoků vědci navrhují k těžbě využívat mořskou vodu, protože zásoby prvků vzácných zemin rozpuštěných ve Světovém oceánu několikanásobně převyšují jejich zásoby v zemské kůře.

ZDROJ:http://czech.ruvr.ru

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů