Sobota, 20. dubna 2024

Praha vzala zpět rozhodnutí o vyčlenění Pražských služeb

Praha vzala zpět rozhodnutí o vyčlenění Pražských služeb

Praha vzala zpět rozhodnutí o vyčlenění části akciové společnosti Pražské služby do městské příspěvkové organizace Trade Trade Centre Praha. Vedly ji k tomu obavy ze zákonnosti takového postupu. Zastupitelstvo dnes rozhodlo o tom, že komerční část firmy přejde do dceřiné společnosti. Služby týkající se svozu a likvidace odpadu pro Prahu zůstanou v mateřské firmě, kterou většinově vlastní město. Konečné rozhodnutí bude na orgánech Pražských služeb.

Dnešní krok zastupitelů je součástí snahy města o ovládnutí firmy. Praha chce docílit toho, aby mohla v souladu se zákonem a bez výběrového řízení zadávat Pražským službám miliardové tendry na svoz odpadu. Dosavadní problematická smlouva končí v závěru října. Praha ji několik let po sobě bez soutěže prodloužila.

Hlavní město je v časovém skluzu a do podzimu nestihne akvizici Pražských služeb dokončit. Zastupitelé proto dnes zároveň souhlasili s tím, že si Pražské služby dočasně zapůjčí akcie menšinových vlastníků firmy. Zápůjčka potrvá do doby, než se Praze podaří menšinu koupit. Praha se zavázala investovat maximálně 300 milionů korun. Celková hodnota obchodu by se měla pohybovat kolem miliardy Kč. Rozdíl zaplatí Pražské služby ze zisku.
Hlavní město drží 76,92 procenta akcií Pražských služeb. Zbytek patří šesti dalším subjektům. Největší část (19,3 procenta) vlastní Northward Holding Limited, která ji před časem koupila od skupiny Natland.

Praha obchod připravovala několik let. Největší spory se vedly kolem ceny podílu ovládaného firmou Northward Holding Limited. Cenové posudky se výrazně lišily. Debatovalo se také o tom, z čeho údajně nevýdělečné Pražské služby akvizici zaplatí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů