V dnešním článku si představíme několik základních pravidel jak a kde získat jedlý hmyz a také pár tipů pro jeho tepelnou úpravu.
Entomofágie - jak upravit hmyz
- Jestliže budete chtít hmyz získat svépomocí, sbírejte ho v prostředí bez chemického hnojení (určitě ne na českém poli!), případně si ho pěstujte sami! Jak na to jít můžete zjistit na speciálních stránkách o chovu a sběru hmyzu.
- Ač se to zdá neuvěřitelné, hmyz před spotřebou neumývejte!!! Ztrácí tím totiž podstatnou část své specifické chutě a vůně danou feromony. Pakliže jste dodrželi pravidlo o sběru nezávadného hmyzu (čili broučci jsou chemicky čistí), tak se nemusíte obávat žádných bakterií nebo podobného biologického znečištění. Případné mechanické nečistoty odstraňte manuálně. Ve své pokožce vyrábí hmyz antibiotické látky, které nedovolují přítomnost jakýchkoliv nebezpečných mikroorganismů. Nakonec, stejně se hmyz většinou zpracovává tepelně…
- Hmyz musí být čerstvý, nelze zpracovávat uhynulé jedince.
- Před úpravou je dobré nechat alespoň jeden den hmyz bez potravy, aby se zbavil obsahu těla, které by mohlo kazit chuť (hořké listy rostlin,…)
- Dle originálů by se měl hmyz vařit živý, čili ten nejčerstvější. Ale z vlastní zkušenosti vím, že nasypat živé cvrčky na rozpálenou pánev, na to opravdu musí být člověk otrlý. Lze to řešit třeba tím, že před použitím hmyz zmrazíme (…přírodní smrt, ale zase se tím ztratí kus chutě), nebo šoupnem na pár sekund do mikrovlnky (jen krátce, jinak prasknou!)
Jedinečnou příležitost ochutnat hmyz budete mít ve dnech 21.-22.5.2008 na stánku č. D050 v Poradenském centru Ekologických veletrhů Brno, kde pro Vás náš šéfkuchař pan Petr Ocknecht přichystá hmyzí speciality. Úpravy budou studené, tepelné, ale i na sladko a se zeleninou. Více informací na www.ekologove.cz
Ucelené informace nalezneta na www.HmyzNaTaliri.cz
Sdílet článek na sociálních sítích