Světový den pro fair trade si připomnělo přes 5600 účastníků Férové snídaně na 140 místech po celé ČR
Na celkem 140 místech po celé České republice se v sobotu 14. května uskutečnil komunitní piknik na podporu pěstitelů kávy, kakaa nebo banánů ze zemí Latinské Ameriky, Afriky a Asie. Lidé společnou snídaní z fairtradových nebo lokálních surovin dali najevo zájem o životy lidí, kteří pěstují naše potraviny. Sešlo se na ní přes 5600 účastníků. Férová snídaně je největší akcí na podporu spravedlivého obchodu v České republice. Akce se koná od roku 2011 a to vždy druhou květnovou sobotu při příležitosti Světového dne pro fair trade.
,,Férovou snídaní dávají účastníci symbolicky najevo, že se zajímají o původ zboží. Chtějí podpořit lepší péči o životní prostředí i lidi pěstující naši oblíbenou kávu nebo kakao," popisuje koordinátor akce Stanislav Komínek z organizace Fairtrade Česko a Slovensko. ,,Férová snídaně měla letos po dvou covidových ročnících opět podobu komunitních pikniků. Do organizace se zapojují pouze dobrovolníci, kteří chtějí podpořit lokální akcí setkávání a zároveň pěstitele ve světě."
,,Zapojit se do tohoto happeningu je pro mě srdcová záležitost. Jedná se o příjemné setkání s přáteli i místní komunitou a společně můžeme dát najevo, že nám záleží na dobrých životních podmínkách pěstitelů ve světě. Férovou snídani organizuji už několik let, letos jsme společně luštili férový kvíz, ochutnávali férové dobroty - třeba domácí bábovku s fairtradovou čokoládou, fairtradové banány a kávu, děti malovaly obrázky," popsala Eliška Sobotková, která snídani pořádala ve Zlíně.
Pěstitelé v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky za svoje kakao, kávu nebo banány dostávají velmi málo zaplaceno, často navíc pracují v nedůstojných nebo dokonce nebezpečných podmínkách. ,,Při nízkých výkupních cenách za kávu bylo pro nás obtížné zaplatit pomocné dělníky. Všechny naše příjmy za kávu šly pak na jejich mzdu a na další náklady s jejím pěstováním. Nám samotným zbylo velmi málo. Ale díky fairtradové ceně dostávají dělníci dobrou mzdu a nám jako vlastníkům pozemku zbydou volné prostředky, které můžeme dále investovat," svěřuje se pěstitel kávy Edinth Rangel z družstva ANEI v Kolumbii.
Etická spotřeba má reálné pozitivní dopady, jak vysvětluje Stanislav Komínek: ,,Začátkem letošního roku jsme navštívili několik fairtradových družstev pěstitelů kávy v Kolumbii. Přímo od tamních lidí jsme slyšeli nejen o problémech s nízkými výkupními cenami na burze nebo dopady klimatické změny, ale i pozitivní zapojení do systému Fairtrade. Díky fairtradovému příplatku mohou pěstitelé přecházet na ekologická hnojiva, chránit lesy, využívat nová technická vybavení nebo zlepšovat kvalitu svého bydlení." Fairtrade jako jedna z etických certifikací má pro pěstitele i další přínosy: zakazuje dětskou práci, takže jejich děti mohou chodit do školy a vzdělávat se, a zahrnuje i školení pěstitelům ke zvyšování efektivity pěstování a šetrnějšího přístupu k životnímu prostředí. prřes
Také fairtradové výrobky jsou v ČR stále dostupnější a zájem o ně stoupá. V roce 2021 se u nás prodalo o téměř dvě třetiny více fairtradového kakaa oproti předchozímu roku. Nárůst zaznamenal i prodej fairtradové kávy: při přepočtu na šálky kávy vypil každý obyvatel ČR loni v průměru téměř 15 espress připravených z férové suroviny. Fairtradový příplatek za zboží prodané v ČR, tedy peníze navíc, které pěstitelé vynakládají na rozvoj komunit a zlepšení efektivity pěstování, vzrostl o více než o třetinu na 37 milionů Kč.
Další informace o akci naleznete na www.ferovasnidane.cz.