Úterý, 1. dubna 2025

Odhaleno: Díky správně zvolené lahvi vína můžete zpomalit klimatickou změnu!

Odhaleno: Díky správně zvolené lahvi vína můžete zpomalit klimatickou změnu!

Máte rádi víno? Co kdybyste mohli zpomalit klimatickou změnu jen tím, že si otevřete správnou lahev? V našem článku najdete jednoduché tipy, jak vybírat vína, která nejen skvěle chutnají, ale také přispívají k ochraně naší planety.

1. Dejte přednost lokálním vínům
Víno z druhého konce světa urazí tisíce kilometrů, než se dostane na váš stůl, a jeho přeprava přispívá k výrazným emisím skleníkových plynů. ,,Víno z Chile, Kalifornie nebo Austrálie musí překonat obrovské vzdálenosti, což výrazně zvyšuje jeho uhlíkovou stopu. Naopak lokální vína mají tu výhodu, že necestují přes půl světa," vysvětluje Jakub Humaj z Mendelovy univerzity v Brně, který se zabývá ekologickými dopady výroby vína. Výběrem lokálního vína s označením Vína z Moravy, vína z Čech nejen snížíte uhlíkovou stopu, ale zároveň podpoříte české a moravské vinaře i místní ekonomiku.
2. Hledejte ekologická vinařství
Jak poznat vinařství, které zavádí ekologické postupy? Hledejte certifikace, jako je BIO, biodynamika nebo EKOVÍN, které garantují šetrný přístup k přírodě. ,,V rámci svazu EKOVÍN klademe důraz na komplexní přístup k udržitelnosti, který zahrnuje snižování uhlíkové stopy formou podpory biodiverzity, regenerativních přístupů k půdě a využití obnovitelných zdrojů energie," uvádí Tomáš Richter, tajemník svazu EKOVÍN, který podporuje a propaguje ekologickou produkci hroznů a vína v České republice.
3. Podporujte vinařství, která se aktivně snaží snížit emise CO?
Ekologická odpovědnost není jen na straně výrobců - velký vliv mají i samotní spotřebitelé. Když budeme upřednostňovat vína od vinařů, kteří snižují uhlíkovou stopu, podpoříme změnu celého odvětví. ,,Naši vinaři si uvědomují rostoucí důraz na ekologickou odpovědnost a řada z nich už podniká konkrétní kroky ke snižování emisí CO?," dodává Richter. Mezi ně patří také přechod na mechanickou nebo biologickou ochranu révy, využívání zeleného hnojení, precizní hospodaření s vodou nebo optimalizace logistiky.
4. Zajímejte se o technologické inovace
Například ve vinařství Vinné sklepy Kutná Hora ukládají uhlík do půdy pomocí biouhlu a podporují lokální dodavatele. Vinařství Holánek zase snižuje produkci CO? ozeleněním meziřadí a dalšími ekologickými postupy při pěstování vinné révy. ,,Vinařství, která se zaměřují na ekologické inovace, mají velkou příležitost. Transparentní komunikace o těchto krocích může být pro vinaře zároveň i konkurenční výhodou," dodává Humaj.
Jednou z nejnovějších inovativních technologií je jímání kvasných plynů. To umožňuje efektivní zachytávání oxidu uhličitého, který se uvolňuje během fermentace vína, a jeho následné využití například k sycení vín. Vinný dům v Bzenci je jediné vinařství v Evropě, které tuto metodu využívá v plném rozsahu. ,,Produkce CO? v našem vinařství je tak velká, že jsme schopni nasytit až 32 milionů litrů perlivých nápojů," říká Dušan Černoch, jednatel Vinného domu. Tato technologie tak nejen šetří CO?, ale také zlepšuje kvalitu perlení v nápojích.
Připojte se k českým vinařstvím, která kladou důraz na udržitelnost. Vaše volba certifikovaných vín s logem EKOVÍN a podpora lokální produkce může skutečně změnit svět k lepšímu. Víno, které je dobré nejen pro vaše chuťové buňky, ale i pro planetu, vám přinese dvojnásobnou radost z každého doušku!
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů