Sobota, 29. června 2024

Česká republika bude mít svůj vlastní satelit pro pozorování životního prostředí: TROLL od TRL Space

Česká republika bude mít svůj vlastní satelit pro pozorování životního prostředí: TROLL od TRL Space

Česká republika se na podzim letošního roku zařadí mezi hrstku států využívající vlastní satelit vybavený hyperspektrální kamerou. Na oběžnou dráhu Země ji vynese družice TROLL brněnské kosmické společnosti TRL Space. Kamera poskytne vysoce detailní snímky vhodné pro širokou škálu použití, čímž výrazně zlepší možnosti monitorování a analýzy různých fenoménů na území naší republiky. Prvním uživatelem této pokročilé technologie bude Česká inspekce životního prostředí, která díky hyperspektrálním snímkům získá detailní a přesné informace pro dozorovou činnost.

Na rozdíl od běžné kamery, dokáže hyperspektrální kamera zachytit snímky ve více barvách, což umožňuje velmi detailní rozlišení různých jevů na základě jejich specifického odrazu světla. Díky tomu má tato kamera velký potenciál pro odhalování environmentálních problémů, jako jsou nelegální skládky, stavby, kácení lesů, znečištění vodních toků či monitorování stavu vegetace. Právě k těmto účelům plánuje snímky využít Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). ,,Díky této pokročilé technologii budeme schopni zpřesnit naší dozorovou činnost a odhalit protiprávní poškozování životního prostředí, o kterém bychom se jinak ani nemuseli dozvědět," říká Petr Bejček, ředitel České inspekce životního prostředí.
Spolupráce s předními vědci z Univerzity Karlovy a GISAT
Spolupráce s ČIŽP je součástí širšího projektu podpořeného Technologickou agenturou České republiky (TAČR). Vede jej tým z Katedry aplikované geoinformatiky a kartografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, který má na starosti vývoj celé metodiky pro pořízení a zpracování dat z dálkového průzkumu Země. ,,V projektu máme za cíl zjistit jakým způsobem můžeme využít data z dálkového průzkumu Země, ať už satelitní, letecká či pořízená drony, pro konkrétní využití ze strany aplikačního garanta, tedy České inspekce životního prostředí," říká Lucie Kupková z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Analytické zpracování dat bude mít na starosti společnost GISAT. ,,Satelitní snímky se stávají dostupnější, ale klíčové je jejich správné využití. V projektu budeme vybírat a analyzovat vhodné snímky z nekomerčních i komerčních družic," říká Jan Kolomazník, projektový manažer společnosti GISAT.
Otevíráme nový trh: snímky si mohou objednat i ostatní organizace
Vedle ČIŽP si bude satelitní snímky z hyperspektrální kamery moci pořídit jakákoliv instituce a subjekt v České republice i mimo ni. Jen nad naším územím má satelit proletět každý druhý den. TRL Space chce zahájit první snímkování Evropy letos na podzim. ,,Prošlapáváme novou, komerční cestu. Investovali jsme do stavby a vypuštění vlastního satelitu. Ten budeme provozovat a data z něj prodávat. To znamená, že kromě stavby satelitních misí zákazníkům na míru (což je náš hlavní byznys), se po vzoru západu pouštíme na nový trh. Prodej dat generuje miliony korun ročně a naši firmu a tým to posouvá do další skvělé etapy. Mám radost, že prvního zákazníka máme právě v Česku," říká Petr Kapoun, CEO TRL Space.
TROLL bude družice s hyperspektrální kamerou, což je unikátní nejen v rámci České republiky ale i na celosvětové úrovni. Družic, které poskytují snímky ve vysokém rozlišení se totiž na oběžné dráze Země dosud pohybuje pouze extrémně malé množství. ,,Satelitů s hyperspektrální kamerou s vysokým rozlišením jsou na oběžné dráze nízké jednotky. Hyperspektrální snímky jsou také velmi náročné na zpracování a využití. Podobné satelity navíc prioritně nepokrývají Českou republiku. Díky přístupu k těmto datům bude mít Česko unikátní příležitost využít ohromný potenciál hyperspektrálních dat pro zemědělství, ochranu životního prostředí či bezpečnost,"říká Petr Boháček, manažer strategie z TRL Space.
TROLL je plný nových technologií
Kromě hyperspektrální kamery bude družice TROLL vybavena také softwarem s umělou inteligencí od sesterského startupu Zaitra, který se postará o tzv. onboard data processing ? tedy vyhodnocení dat přímo na palubě satelitu. O bezpečnost přenosu signálu mezi Zemí a družicí se navíc postará nový software pro šifrovanou komunikaci od další sesterské společnosti Corac.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů