Sobota, 29. června 2024

Slimáky berou zahrádkáři v Evropě na milost. A co vy?

Slimáky berou zahrádkáři v Evropě na milost. A co vy?

V některých médiích se tento týden objevila informace, že "Slimáky berou zahrádkáři v Evropě na milost"...

Citujeme: "V těchto dnech zahrádkáři urputně bojují s tím, aby do země zasazené sazenice a čerstvé saláty odolaly invazi slimáků. V jiných zemích ale naopak vyzývají k jejich ochraně.

A to rovnou v mekce zahrádkářství, ve Velké Británii. V březnu Královská zahradnická společnost (RHS) a organizace The Wildlife Trusts zahájily kampaň, která má negativní vnímání měkkýšů mezi zahrádkáři změnit. Projekt Making Friends with Molluscs (Kamarádíme se s měkkýši) se snaží upozornit na to, že jejich role na zahradě může být i užitečná. Vybízí zahrádkáře, aby přehodnotili svůj postoj k případné likvidaci.

,,Vždy jsem na své zahradě vítala slimáky a plže, kteří hrají důležitou roli při udržování přirozené funkčnosti. Mnozí z nich jsou detritofágové, konzumují odumřelé rostliny, živočichy a houby, recyklují živiny zpět do půdy a vytvářejí výživný kompost, skvělý pro pěstování zeleniny, ovoce a květin," vysvětlila ředitelka agendy pro klimatickou změnu organizace The Wildlife Trusts Kathryn Brownová.

Královská zahradnická společnost doufá, že se letos vztah zahrádkářů ke slimákům podaří zlepšit. ,,I když malé množství slimáků a plžů může způsobit škody na některých rostlinách, celkově přinášejí zahradě mnoho výhod a přispívají k vyváženému ekosystému, ať už tím, že odstraňují hnijící vegetaci, nebo tím, že poskytují důležitý zdroj potravy pro oblíbenější návštěvníky zahrady, jako jsou žáby, ježci a pěnice. Doufáme, že přispějeme k tomu, aby si zaslouženě zlepšili pověst," doplnila specialistka RHS Helen Bostocková."

Dokážeme si představit, jak se pravověrným zahrádkářům u nás "otvírá kudla v kapse" při přečtení těchto řádků. Již několik roků bojujeme s invazí plzáků španělských, kteří ničí úrodu a letos jsou díky vlhkému počasí obzvláště "v kurzu".

Co říká o nejrozšířšnějším druhu slimáků u nás umělá inteligence? (evidentně je víc "v obraze" než Královská zahradnická společnost...):

Plzák španělský (Arion vulgaris), také známý jako slimák španělský, je druh velkého, invazivního slimáka, který pochází z Pyrenejského poloostrova. Během posledních desetiletí se tento druh rozšířil do mnoha částí Evropy a stal se významným škůdcem v zahradách, zemědělství a přírodních ekosystémech.

Popis:

  • Velikost: Plzáci španělští mohou dorůstat délky až 15 cm.
  • Barva: Typicky mají oranžovo-hnědou barvu, ale mohou být také červenohnědí, šedí nebo dokonce černí.
  • Tělo: Měkké a slizké, bez schránky.

Biologie a chování:

  • Potrava: Jsou to všežravci, kteří se živí širokou škálou rostlin, což zahrnuje listy, květy, kořeny a ovoce. Mimo rostlinnou stravu mohou konzumovat i organický odpad a mrtvoly jiných živočichů.
  • Rozmnožování: Jsou hermafroditi, což znamená, že každý jedinec má jak samčí, tak samičí pohlavní orgány. Mohou klást velké množství vajíček (až 400 ročně), což přispívá k jejich rychlému šíření.

Ekologický dopad:

  • Škůdci: Plzáci španělští jsou známí svým škodlivým vlivem na zemědělské plodiny a zahradní rostliny. Mohou způsobit značné ekonomické ztráty.
  • Konkurenční tlak: Tento druh vytlačuje původní druhy slimáků a plzáků díky své velikosti, agresivitě a schopnosti rychle se množit.

Prevence a kontrola:

  1. Mechanické metody:
    • Ruční sběr: Sbírání slimáků ráno nebo večer, když jsou nejaktivnější.
    • Pasti: Použití pivních pastí nebo speciálních nádob naplněných návnadou.
  2. Biologické metody:
    • Přirození predátoři: Povzbuzování přítomnosti predátorů, jako jsou ježci, ptáci, žáby a ropuchy.
    • Parazitické hlístice: Použití hlístic (Phasmarhabditis hermaphrodita), které napadají a zabíjejí slimáky.
  3. Chemické metody:
    • Slimáky hubící přípravky: Použití komerčních slimáků hubících granulí na bázi metaldehydu nebo fosforečnanu železa. Důležité je dbát na bezpečnost, aby nedošlo k poškození jiných živočichů nebo životního prostředí.
  4. Kultivační metody:
    • Udržování sucha: Slimáci preferují vlhké prostředí, proto může pomoci omezit zálivku a udržovat zahradu suchou.
    • Mulčování: Použití mulče z hrubého materiálu (např. štěpky), který slimákům ztěžuje pohyb.

Závěr:

Plzák španělský je významný invazivní druh, který může způsobovat značné škody v zahradách a na zemědělských plodinách. Efektivní kontrola a prevence vyžaduje kombinaci různých metod, aby se minimalizoval jejich dopad a šíření.

Další názor nechť si udělá každý sám...

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů