Neděle, 29. září 2024

Lesníci i ochránci přírody podporují myslivecký zákon, myslivci ho odmítají

Lesníci i ochránci přírody podporují myslivecký zákon, myslivci ho odmítají

Myslivecká jednota se neshodne s dalšími sedmi neziskovými organizacemi a spolky na vládním návrhu novely mysliveckého zákona. Lesníci, zemědělci a ochránci přírody návrh podporují a vyzývají Poslaneckou sněmovnu k jejímu přijetí. Informovali o tom ve společné tiskové zprávě. Českomoravská myslivecká jednota zákon naopak zásadně odmítá, poslala proto otevřený dopis ministru zemědělství Markovi Výbornému, ve kterém tvrdí, že bude mít dopad na počet aktivních myslivců v Česku. Vyjádření Výborného ČTK zjišťuje.

Novelu zákona o myslivosti schválila vláda 12. června, Sněmovna ji v prvním čtení projedná v úterý.

Novela je podle sedmi organizací, mezi kterými jsou například soukromí vlastníci lesů, Asociace soukromého zemědělství či Český svaz ochránců přírody a Hnutí Duha, kompromisem vzniklým na základě složitých jednáních politiků, odborníků a hospodářů. Přesto podle nich přináší zásadní a dlouho potřebnou modernizaci systému myslivosti.

,,I přesto, že novela zdaleka neřeší všechny problémy spojené s českou myslivostí, je to krok správným směrem...Novelu je třeba schválit a v reformě našeho přístupu ke krajině a zvířatům pokračovat," uvedl Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické.

Myslivecká jednota návrh zákona už dříve zásadně odmítla. Novela má podle Výborného vyřešit problém s přemnoženými stavy spárkaté zvěře, myslivci ale tvrdí, že předložený zákon se nevěnuje příčinám narůstajících počtů zvěře a zvyšujících se škod na lesních a zemědělských pozemcích v některých částech ČR.

V otevřeném dopise kritizují ministra, že si neuvědomuje význam jejich organizace a její přínos pro společnost. "Pokud ano, je s podivem, že jste předložil návrh zákona, který povede k významnému narušení těchto aktivit a bude mít dopad na počet aktivních myslivců v ČR," napsali v dopise ministrovi zástupci 80 okresních mysliveckých spolků.

Jednota v dopise uvedla, že zastupuje zhruba 80 procent aktivních myslivců, kteří se podílí na zdolávání nákaz u volně žijící zvěře, odpracují tisíce hodin při úpravě krajiny a regulování stavů zvěře a každoročně vyškolí přibližně 1200 až 1400 nových mysliveckých hospodářů. Většina myslivců podle jednoty pracuje v honitbách pro stát zdarma. "Pokud bychom měli činnost našich členů danou zákonem ohodnotit finančním plněním, jednalo by se jistě o částku přesahující miliardu korun každoročně," dodali v dopise zástupci jednoty.

Myslivci budou nově muset podle novely ulovit minimální počty zvěře, které jim určí stát. Při nesplnění minimální hranice lovu dostanou pokutu. Součástí novely je také mimo jiné vznik Informačního systému evidence myslivosti, který bude zaznamenávat míru poškození lesa přemnoženou zvěří.

Zákon nicméně nezakázal takzvané norování, tedy způsob lovu lišek a jezevců jejich vyháněním z nory. TOP 09 už dříve oznámila, že proto podá ve Sněmovně k novele pozměňovací návrh. Výborný připustil, že v zákoně jsou části, o kterých se ještě bude muset jednat ve Sněmovně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů