Pondělí, 28. října 2024

Výzva k ohlášení škod na lesních cestách způsobených povodněmi v září 2024

Výzva k ohlášení škod na lesních cestách způsobených povodněmi v září 2024

Ministerstvo zemědělství informuje vlastníky nestátních lesů, jimž povodně v září 2024 poškodily lesní cesty kategorie 1L a 2L a související objekty na těchto lesních cestách (propustky, mosty, brody), aby ohlásili tyto škody prostřednictvím e-mailu povodneLC2024@mze.gov.cz škodní komisi, která při následném šetření na místě posoudí rozsah uvedených škod. Protokol o výsledcích šetření škodní komise bude povinnou přílohou k žádosti podávané v rámci připravovaného programu na kompenzaci uvedených povodňových škod.

V září 2024 způsobily povodně škody mj. i na lesních cestách kategorie 1L a 2L a souvisejících stavebních objektech (propustky, mosty, atp.). V důsledku těchto škod mohou být v současnosti nepřístupné některé lesní komplexy nejen pro lesní dopravu, ale i pro zásah integrovaného záchranného systému či pro rekreační využití lesů veřejností. Z uvedeného důvodu Ministerstvo zemědělství plánuje část finančních prostředků určených k likvidaci povodňových škod využít i na kompenzaci povodňových škod na lesních cestách, aby vlastníci nestátních lesů mohli přistoupit co nejrychleji k jejich opravám.

Podmínkou uvedené kompenzace je mj. i potvrzení rozsahu povodňových škod škodními komisemi, které bude zajišťovat Ústav pro hospodářskou úpravu lesů, Brandýs nad Labem ve spolupráci se Státním zemědělským intervenčním fondem. Ačkoliv začátek příjmu žádostí o kompenzaci se předpokládá v prosinci 2024, je vhodné se prostřednictvím e-mailu povodneLC2024@mze.gov.cz již nyní ohlásit uvedené škodní komisi, aby mohla v terénu provést šetření rozsahu povodňových škod před prosincovým zahájením příjmu žádostí o podporu (i v souvislosti s možným znesnadněním terénního posouzení škod ve vztahu k podmínkám klimatu).

K ohlášení škod škodní komisi prostřednictvím výše uvedené e-mailové adresy slouží přiložený XLSX soubor, kde se na prvním listu (záložce ,,Údaje o subjektu") uvedou kontakty pro škodní komisi, na druhém listu (záložce ,,Údaje o poškození") pak podrobnosti o rozsahu poškození či zničení jednotlivých lesních cest kategorie 1L a 2L (délku poškození či zničení vozovky, počet poškozených nebo zničených svodnic, propustků, mostů apod.). Vysvětlivky jsou k dispozici na třetím listu (záložce ,,Vysvětlivky"). Každou lesní cestu je na druhé záložce vhodné specifikovat pomocí kódu z map dopravního zpřístupnění lesů, které jsou k dispozici prostřednictvím odkazu uvedeného pod tímto článkem.

Další podmínkou uvedené kompenzace škod na lesních cestách kategorie 1L a 2L bude prokázání přímé souvislosti mezi vzniklou škodou a povodněmi v září 2024. Pokud tuto přímou souvislost nebude moci z objektivních důvodů potvrdit škodní komise, bude prokázání přímé souvislosti povinností žadatele při pozdějším předkládání vlastní žádosti o kompenzaci povodňových škod na lesních cestách (např. potvrzením povodňového orgánu příslušné obce (§ 78 odst. 1 zákona č. 254/2001 Sb. o vodách o výskytu povodně v lokalitě lesní cesty v září 2024).

Zaslání ohlášení škod na lesních cestách nezakládá nárok na kompenzaci těchto škod. Je pouze podkladem pro následnou realizaci kompenzačního programu, jehož otevření je podmíněno příslušným usnesením vlády a navýšením rozpočtu MZe o potřebné rozpočtové prostředky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů