Pátek, 6. září 2024

Dobrovolnictví pro přírodu: děti a firmy v akci

Dobrovolnictví pro přírodu: děti a firmy v akci

I letos Čmelák společně s několika skupinami dobrovolníků zastal na lučních plochách spoustu práce. Zapojily se školní kolektivy různého věku, kdy děti zkusily pracovat v přírodě a zároveň získaly užitečné informace o našich lokalitách. Svoji pomoc nabídla i firma Lactalis CZ s.r.o., která dorazila s týmem z celých Čech a mezinárodní skupina společnosti Nextview Consulting.

,,Z každé louky nechané napospas se znovu stane časem les." vysvětluje nutnost péče o louky Lucie Stránská z organizace Čmelák - společnost přátel přírody.

Louky jsou součástí našeho kulturního dědictví a potřebují naši péči. Pravidelné sekání zabraňuje přerůstání trav a podporuje růst rozmanitých druhů rostlin, což přitahuje široké spektrum hmyzu, ptáků a dalších živočichů. Sekání také pomáhá kontrolovat šíření agresivních invazivních rostlin, které by jinak mohly vytlačit původní druhy.

Nepomáhalo se ale jen na loukách. Společnost LMC z Prahy se pravidelně stará o opravu a budování oplocenek v lesních lokalitách. Na těžkou práci do našich lesních školek přijeli trestanci z Rýnovické věznice, kteří tak strávili den prací na čerstvém vzduchu. Velkou pomocí byly i akce se skauty z Liberce a Nového Boru v Novoborské Amazonii a v Mokřadech Jablonné.

,,Bez zapojení dobrovolníků bychom jen obtížně zajišťovali úklid po pravidelném sekání. Neskutečně si vážíme jakékoli pomoci veřejnosti přímo na našich lokalitách. Když se pak člověk těmito místy prochází a vidí kolem sebe, jak příroda doopravdy vzkvétá, nemá pochyby, že ta dřina má smysl!" říká koordinátor dobrovolníků Stanislav Rousek.

Během léta a i na podzim chystáme další dobrovolnické akce, aby nám příroda mohla říct své díky v podobě kvetoucích ohrožených rostlin, či hlasů živé přírody.

Připojíte se i vy ?

Zveme všechny, kteří mají zájem o ochranu přírody, aby se k nám připojili. Každá ruka navíc je vítána a každá hodina dobrovolnické práce má význam pro naše louky, lesy a jejich obyvatele.

Ozvěte se na stanislav.rousek@cmelak.cz nebo vyplňte dobrovolnický formulář.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů